Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία και Δανία ενώνουν τις πολεμικές τους αεροπορίες κατά της Ρωσίας

Οι διοικητές της πολεμικής αεροπορίας Φινλανδίας, Σουηδίας, Νορβηγίας και Δανίας υπέγραψαν την Πέμπτη μία μεγάλης σημασίας συμφωνία.

Οι αρχηγοί των αεροπορικών δυνάμεων στις τέσσερις μεγάλες σκανδιναβικές χώρες Φινλανδίας Juha-Pekka Keränen, Σουηδίας Jonas Wikman, Νορβηγίας Rolf Folland και Δανίας Jan Dam υπέγραψαν συμφωνία σύμφωνα με την οποία τα μαχητικά αεροσκάφη τους θα ενεργούν ως μια κοινή σκανδιναβική πολεμική αεροπορία.

Η συμφωνία περιλαμβάνει κοινή εκπαίδευση, με κοινό μηχανισμό υποστήριξης, επιμελητεία και προγραμματισμό.

Με μια συνδυασμένη δύναμη, οι τέσσερις χώρες θα έχουν τελικά περίπου 250 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Αυτός ο αριθμός είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Συνολικά 143 αεροσκάφη πέμπτης γενιάς στις Σκανδιναβικές χώρες είναι σημαντικά για τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Επιπλέον, οι Σουηδοί θα τοποθετήσουν σταδιακά 60 νέα αεροσκάφη Gripen E και θα διατηρήσουν 60 εκσυγχρονισμένες εκδόσεις του μαχητικού Gripen C/D.

“Μια αεροπορία αυτού του διαμετρήματος θα έχει “ισχυρό αποτρεπτικό αποτέλεσμα κατά της Ρωσίας σε ολόκληρη τη σκανδιναβική περιοχή”, σύμφωνα με ειδικούς.

“Αυτή θα είναι μια τεράστια δύναμη που θα λειτουργεί αποτρεπτικά σε οποιονδήποτε επιτιθέμενο και θα προσφέρει ασφάλεια στον πληθυσμό των Σκανδιναβών. Βλέπουμε προφανώς ότι η Ρωσία έχει τη βούληση και την ικανότητα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εναντίον των γειτονικών της κρατών. Ως στενοί γείτονες με τη Ρωσία, είναι επομένως σημαντικό να οικοδομήσουμε μια συνδυασμένη ικανότητα που είναι στην πραγματικότητα ένας εισβολέας που η Ρωσία πρέπει να λάβει υπόψη στους υπολογισμούς της”, λέει ο υποστράτηγος Rolf Folland στο Aftenposten.

Η συνεργασία πρόκειται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό και να ολοκληρωθεί τον χειμώνα του 2024 σε σχέση με το Nordic Response 2024, ένα σκανδιναβικό μοντέλο των επαναλαμβανόμενων ασκήσεων Ψυχρής Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα