

Η νορβηγική Αστυνομία συνέλαβε πρώην διοικητή της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner με την υποψία ότι επιχείρησε να περάσει παράνομα τα σύνορα για να επιστρέψει στη Ρωσία, αφού νωρίτερα αυτό τον χρόνο είχε ζητήσει άσυλο στη Νορβηγία.
Ο Αντρέι Μεντβέντεφ, ο οποίος έφυγε από τη Ρωσία τον Ιανουάριο μέσω του συνόρου της Αρκτικής με τη Νορβηγία, είχε περιγράψει ότι έτρεχε ενώ οι Ρώσοι συνοριοφύλακες τον πυροβολούσαν. Μίλησε επίσης για τη συμμετοχή του στον πόλεμο στην Ουκρανία ως μέλους της Wagner.
Στην ανακοίνωσή της, η Αστυνομία ανέφερε ότι ένας άνδρας που διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής του τέθηκε υπό κράτηση επειδή επιχείρησε να περάσει παράνομα τα σύνορα με τη Ρωσία, χωρίς να τον κατονομάσει. Η διέλευση των συνόρων προς τη Ρωσία επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία.
Ο Νορβηγός δικηγόρος του Μεντβέντεφ, Μπρίνγιουλφ Ρίσνες, υποστήριξε ότι η σύλληψη του πελάτη του οφείλεται σε παρανόηση. «Βρισκόταν εκεί για να δει αν θα μπορούσε να εντοπίσει το σημείο από το οποίο πέρασε (σ.σ. στη Νορβηγία, τον Ιανουάριο). Τον σταμάτησαν ενώ επέβαινε σε ταξί. Δεν βρέθηκε ποτέ κοντά στα σύνορα. Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να περάσει τα σύνορα», είπε ο Ρίσνες.
Ο Μεντβέντεφ ζήτησε άσυλο στη Νορβηγία ισχυριζόμενος ότι φοβάται για τη ζωή του αφού έγινε μάρτυρας της κακομεταχείρισης και της εκτέλεσης Ρώσων κρατουμένων που μεταφέρθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στην Ουκρανία. Η διαφυγή του, τον Ιανουάριο, έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, ως ένα σπάνιο παράδειγμα κάποιου που αυτομόλησε σε χώρα της Δύσης και ισχυριζόταν ότι είχε πολεμήσει για τη Ρωσία ως μισθοφόρος.
Ωστόσο, τον Μάιο, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, ο ίδιος έλεγε ότι ήθελε να επιστρέψει στη Ρωσία, έστω και αν κινδύνευε η ζωή του. Ισχυριζόταν ότι αισθανόταν «σαν μικρό αγόρι» που μπλέχτηκε σε ένα «μεγάλο παιχνίδι», στο οποίο δεν ήθελε πλέον να συμμετέχει. Εναν μήνα νωρίτερα είχε καταδικαστεί στη Νορβηγία για ανάμειξη σε καβγά σε μπαρ και για κατοχή αεροβόλου όπλου.
Ο Ρίσνες είπε ότι ο Μεντβέντεφ έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στη Ρωσία, εφόσον το θέλει, αλλά «θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές», ώστε η επιστροφή του να γίνει με ασφάλεια.
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Τουλάχιστον 24 νεκροί από βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιους σε καταυλισμό σκηνών όπου.
FBI: «Τρομοκρατική» ενέργεια η επίθεση σε κλινική στην Καλιφόρνια
Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία ανέφερε χθες Σάββατο ότι διενεργεί έρευνα για την έκρηξη με.
Ο στρατός του Ισραήλ αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη, όπου.
Λιβύη: Νέα διαδήλωση με αίτημα να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρωθυπουργός Ντμπάιμπα
Περίπου πεντακόσιοι Λίβυοι βγήκαν στον δρόμο χθες Σάββατο, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, απαιτώντας να.