

Μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) δολοφόνησαν τουλάχιστον 69 ανθρώπους και πυρπόλησαν χωριό όπου ζούσαν κυρίως κτηνοτρόφοι στη βόρεια πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας το απόγευμα της Τρίτης, δήλωσαν πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι τζιχαντιστές έφθασαν με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες στο χωριό Φέλο, στην περιφέρεια Γκούμπιο της πολιτείας Μπόρνο, γύρω στις 14:00 (τοπική ώρα· 17:00 ώρα Ελλάδας), άνοιξαν πυρ με τουφέκια εφόδου AK-47, έβαλαν φωτιές σε όλη την κοινότητα και έκλεψαν περίπου 1.200 ζώα, βοοειδή και καμήλες. Η επίθεση είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 69 άνθρωποι, ανέφεραν στο Ρόιτερς ένας στρατιωτικός κι ένα μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης. Άλλος παραστρατιωτικός, ο Μπαμπακούρα Κολό, είχε κάνει λόγο νωρίτερα για 59 νεκρούς κατοίκους του χωριού σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι έπεσαν νεκροί από πυρά και άλλοι συνθλίφτηκαν από τα οχήματα των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το ΙΚΔΑ εξαπέλυσε την επίθεση διότι υποπτευόταν πως οι χωρικοί ενημέρωναν τις δυνάμεις ασφαλείας για τις κινήσεις των μελών του.
Παραστρατιωτικοί «καταδίωξαν τους αντάρτες» σε περιοχή με βλάστηση και σκότωσαν κάποιους σε ανταλλαγές πυρών, σύμφωνα με έναν οπλαρχηγό παραστρατιωτικών, τον Ιμπραήμ Λιμάν.
Η Γκούμπιο, περίπου 80 χιλιόμετρα από την πολιτειακή πρωτεύουσα Μαϊντουγκούρι, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος των τζιχαντιστών του ΙΚΔΑ. Πάνω από 100 παραστρατιωτικοί και παραδοσιακοί κυνηγοί έχουν αναπτυχθεί εκεί από τις τοπικές αρχές για να την προστατεύουν.
Το ΙΚΔΑ ίδρυσε φράξια της Μπόκο Χαράμ που αποσχίστηκε το 2016. Η οργάνωση πολλαπλασίασε τις επιθέσεις της εναντίον του στρατού τα τελευταία δύο χρόνια. Τους τελευταίους μήνες, βάζει πλέον πολύ πιο συχνά στο στόχαστρο και άμαχους.
Εξαιτίας της εξέγερσης των τζιχαντιστών και των επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας για την καταστολή της στη βόρεια Νιγηρία έχουν σκοτωθεί πάνω από 36.000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί πάνω από δύο εκατομμύρια άλλοι από το 2009.
Σχετικά Νέα
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη έχει διατυπώσει στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της για την Ουκρανία
Η Ευρώπη εξέφρασε στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με την Ουκρανία κατά.
Στην Ευρώπη η “σκυτάλη” της αβεβαιότητας – Πτώση στις αγορές, με το βλέμμα στα “μέτωπα” Τραμπ
Με πτωτικές διαθέσεις επιστρέφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις διακοπές του Πάσχα, καθώς η.