Νίγηρας: Η χούντα διατάσσει την αναστολή των δραστηριοτήτων ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών στις «ζώνες επιχειρήσεων» του στρατού

Το στρατιωτικό καθεστώς του Νίγηρα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ πως αποφάσισε να ανασταλούν οι δραστηριότητες διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και των Ηνωμένων Εθνών στις «ζώνες επιχειρήσεων» του στρατού, λόγω «της κατάστασης ασφαλείας» το τρέχον διάστημα.

«Λόγω της κατάστασης ασφαλείας αυτή τη στιγμή και την τρέχουσα επιχειρησιακή εμπλοκή των νιγήριων ένοπλων δυνάμεων, το υπουργείο πληροφορεί τις διεθνείς οργανώσεις, τις εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ που είναι παρούσες στον Νίγηρα ότι όλες οι δραστηριότητες ή/και κινήσεις σε ζώνες επιχειρήσεων αναστέλλονται προσωρινά», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου που αναγνώστηκε στο κρατικό ραδιόφωνο, χωρίς να διευκρινιστεί ποιες περιοχές αφορά το μέτρο.

Ο Νίγηρας βρίσκεται αντιμέτωπος εδώ και χρόνια με πολυαίμακτες επιθέσεις τζιχαντιστικών οργανώσεων, στο νοτιοδυτικό του τμήμα, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, και στο νοτιοανατολικό του τμήμα, κοντά στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ και τα σύνορα με τη Νιγηρία.

Οι στρατιωτικοί που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ την 26η Ιουλίου επικαλέστηκαν ιδίως την «επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας» για να δικαιολογήσουν την κατάληψη της εξουσίας.

Οι επιθέσεις συνεχίζονται μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Τη 15η Αυγούστου, 17 στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους σε μια από αυτές κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα