Νευρικότητα στην Wall Street

Με τους κλυδωνισμούς στους τραπεζικούς τίτλους να επανέρχονται άμεσα, η αγορά των ΗΠΑ επιχειρεί να διατηρήσει τα κέρδη μίας ανοδικής έως τώρα χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,5% ή 160 μονάδες και βρίσκεται στις 32.086 μονάδες, ο διευρυμένος S&P χάνει 0,1% στις 3.955 μονάδες, ενώ παρά το αρνητικό άνοιγμα ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ενισχύεται πλέον κατά 0,35% στις 11.758 μονάδες.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι οι αυξομειώσεις στον δείκτη μεταβλητότητα VIX, τoν λεγόμενο και “δείκτης φόβου” της Wall Street, ο οποίος είχε βρεθεί να ενισχύεται έντονα άνω του 5% αλλά πλέον βρίσκεται στο +2,3%.

Η First Republic Bank, έπειτα από μία μικρή ανάπαυλα χτες, με τη συμφωνία στήριξης με 30 δισ. δολάρια από έντεκα τράπεζες που οδήγησε τον τίτλο της σε άλμα σχεδόν 10%, σήμερα βλέπει τους πωλητές να επανέρχονται με αγριεμένες διαθέσεις και άνοιξε πάλι με θηριώδεις απώλειες 20% αλλά τις έχει περιορίσει πλέον στο -13%.

Παρομοίως, παρά την ανάκαμψη με σχεδόν 20% χτες, η Credit Suisse βρίσκεται σε νέο κλοιό ρευστοποιήσεων με απώλειες που ξεπέρασαν το 11% στην Ζυρίχη, ενώ οι αμερικανικοί τίτλοι της έχαναν άνω του 6% στην Wall Street και κινούνται πλέον στο -4%.

Σε ίδιο κλίμα άλλωστε, η Bank of America κινείται με απώλειες 3,6%, η Wells Fargo χάνει 3,7%, η Citigroup 2,9%, η JPMorgan 3,1%, η Goldman Sachs 2,6% και η Morgan Stanley 2,2%.

Ακόμα και έτσι βέβαια, η αγορά των ΗΠΑ παραμένει σε τροχιά ολοκλήρωσης ανοδικής εβδομάδας, καθώς πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο Dow Jones βρισκόταν στο +1,1% για την εβδομάδα, ο S&P 500 στο +2,6% και ο Nasdaq στο 5,2%.

“Υπάρχει ένα μπρος – πίσω στην αγορά αυτή τη στιγμή”, σημειώνει ο Τζέι Χάτφιλντ, CEO της Infrastructure Capital Advisors. “Η κρίση των περιφερειακών τραπεζών είναι ένα τεράστιο αρνητικό ζήτημα για την οικονομία και την αγορά. Αλλά η σκιά που υπήρχε πριν προκύψει αυτό ήταν μία υπερβολικά επιθετική και παράλογη Fed”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “κάθε κύκλος σύσφιξης της Fed εκθέτει μια αδυναμία της οικονομίας. Αυτό που έχουμε εδώ είναι μία πανωλεθρία της επιτροπής διασφάλισης καταθέσεων. Προτρέπουμε τους επενδυτές να είναι λίγο προσεκτικοί, τουλάχιστον μέχρι να ακούσουμε τι έχει να πει η Fed για τα επιτόκια” (σ.σ. την άλλη εβδομάδα).

Κατά τα άλλα, η SVB Financial Group ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης αίτηση υπαγωγής στις προστατευτικές διατάξεις του Κεφαλαίου 11, λίγες μόνο ημέρες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που πυροδότησε αλυσιδωτές αναταράξεις στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη τον Φεβρουάριο, ενώ η μεταποιητική ενισχύθηκε οριακά.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα αναθεωρημένα στοιχεία του Ιανουαρίου έδειξαν οριακή αύξηση της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,3% από την αρχική εκτίμηση για αμετάβλητη μέτρηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα