Νευρικότητα και αστάθεια στο χρηματιστήριο Αθηνών

Νευρικότητα με συνεχείς εναλλαγές προσήμου στους περισσότερους τίτλους εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αφενός προσπαθεί να κρατήσει τις στηρίξεις του και αφετέρου να διαχειριστεί τις πυκνές εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,42% στις 615,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,33% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.452,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,26% στις 278,75 μονάδες.

Το ένα μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών είναι η παραμονή πάνω από τα επίπεδα της στήριξης των 611-615 μονάδων, τα οποία δοκιμάστηκαν και χτες. Μάλιστα, ο FTSE 25 επίσης έχει προσεγγίσει τη ζώνη των 1.450 μονάδων, με τον τραπεζικό δείκτη να παραμένει εκτός της προσπάθειας αναχαίτησης της πτωτικής πορείας. Μιας πορείας που έχει ενταθεί μόλις η Τουρκία αποφάσισε να κινηθεί εκ νέου με προκλητικό τρόπο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα ζήτησε σήμερα αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο είναι νομικά ανέφικτο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Έτσι, το δεύτερο μέτωπο που καλείται να διαχειριστεί η αγορά είναι η απορρόφηση της προσφοράς των χαρτοφυλακίων που αποστρέφονται τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Η κατάσταση με τις ενέργειες της Τουρκίας δείχνει να είναι κρίσιμη, με την Ελλάδα να προσπαθεί να εντείνει τις διπλωματικές της ενέργειες προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους που απορρέουν από μια προκλητική συμπεριφορά. Βέβαια, αυτό το πλέγμα των ενεργειών δεν φέρει άμεσα αποτελέσματα, με την αγορά να αποστρέφεται την συντήρηση των ωρών της αβεβαιότητας.

Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η αγορά δεν μπορεί να υλοποιήσει τις εξελίξεις που τρέχουν τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε επίπεδο τραπεζών. Την Πέμπτη ψηφίζονται οι νομοθετικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2021. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας εκτιμάται από την αγορά ότι θα βοηθήσει τον τραπεζικό κλάδο να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια, ένα μείζον θέμα που έχει αποτρέψει πολλά χαρτοφυλάκια να παραμείνουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές στις τραπεζικές μετοχές.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα σημειώνει απώλειες 2,20%, με τις Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Πειραιώς και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Jumbo, Eurobank, Coca Cola και Βιοχάλκο.

Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΟΛΠ σημειώνουν μικρά κέρδη, που δεν ξεπερνούν το 0,4% και εμφανίζουν και έντονη μεταβλητότητα, ενώ χωρίς μεταβολή είναι ο Φουρλής, ο Σαράντης, ο Titan και η Alpha Bank.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα