Νευρικότητα και αστάθεια στο χρηματιστήριο Αθηνών

Νευρικότητα και αστάθεια σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά από πέντε ημέρες ανόδου και επαναφορά σε επίπεδα που έχασε κατά τη διόρθωση μετά μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η αγορά αναζητά τις ισορροπίες της με στήριγμα και ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,11% στις 894,02 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.215,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,37% στις 809,50 μονάδες.

Μετά από σχεδόν ένα μήνα “αδράνειας” και συσσώρευσης, ο τραπεζικός κλάδος έχει επανέλθει στο προσκήνιο οδηγώντας την αγορά πιο κοντά στις 900 μονάδες, τις οποίες είχε να “δει” από την ενδοσυνεδριακή “επίσκεψη” της παραμονής των εκλογών. Προηγήθηκε ένας μήνας στασιμότητας, με την αγορά να δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές, οι οποίες ενισχύθηκαν από τις μη τραπεζικές μετοχές.

Στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον η μετοχή της Εθνικής, η οποία κινείται πάνω από τα 2,60 ευρώ, δεδομένου ότι επιταχύνεται το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Τράπεζας και οι αλλαγές στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της. Μεγάλος σταθμός είναι και η έναρξη των διαδικασιών για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής τον Σεπτέμβριο.

Εντούτοις τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μια επιφυλακτική αισιοδοξία, ενόψει και της αξιολόγησης του οίκου Fitch για την Ελλάδα στις 2 Αυγούστου. Ο οίκος έχει ήδη τονίσει πως περιμένει λεπτομέρειες γύρω από την φορολογική πολιτική της νέας κυβέρνησης για να τις εντάξει στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo σημειώνει απώλειες 1,28%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Σαράντης, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Λάμδα, ΟΤΕ, Titan, Aegean και Eurobank να ακολουθούν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή οι Coca Cola, Cenergy και ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, η Εθνική, η Πειραιώς και ο Ελλάκτωρ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχαλκο και Alpha Bank.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα