Νew York Times: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι New York Times αναφέρουν ότι οι Eυρωπαίοι πρεσβευτές αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους για μια οριστική πρόταση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας μετά τη συνάντηση την Τετάρτη, επικαλούμενοι αρκετούς αξιωματούχους και διπλωμάτες της ΕΕ που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Το εμπάργκο πετρελαίου θα είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό βήμα στο έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, η οποία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει, καθώς και πρόσθετα μέτρα κατά Ρώσων υψηλού προφίλ, δήλωσαν αξιωματούχοι. Εκτός εάν προκύψει κάποια απίθανη απαίτηση της τελευταίας στιγμής από την Ουγγαρία, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτείται συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών.

Το εμπάργκο είναι πιθανό να επηρεάσει το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια πιο γρήγορα από το πετρέλαιο που προέρχεται από αγωγούς, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες.

Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, είναι πιθανό ότι το μπλοκ θα επιτρέψει στα μέλη του να τερματίσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις με ρωσικές εταιρείες πετρελαίου, όπως έκανε με την απαγόρευση του άνθρακα, η οποία είχε προθεσμία τεσσάρων μηνών για να εφαρμοστεί πλήρως.

Η θέση της Γερμανίας ήταν κρίσιμη για την οριστικοποίηση του νέου μέτρου. Η χώρα εισήγαγε περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου της από τη Ρωσία την εποχή της εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Γερμανία κατάφερε να το μειώσει στο μόλις 12% τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας ένα πλήρες εμπάργκο «διαχειρίσιμο».

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ευρώπης, παρέχοντας περίπου το ένα τέταρτο των ετήσιων αναγκών της, σύμφωνα με στοιχεία του 2020. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας.

Καθώς το εμπάργκο πετρελαίου τίθεται σε εφαρμογή σταδιακά, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ε.Ε. θα επιδιώξει να αναπληρώσει το έλλειμμα αυξάνοντας τις εισαγωγές από άλλες πηγές, όπως από χώρες του Περσικού Κόλπου, τη Νιγηρία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα