Νετανιάχου στο Υπουργικό: Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο μετά την κατάπαυση του πυρός

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στην έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου ξεκαθάρισε πως δεν θα σταματήσει ο πόλεμος κατά της Χαμάς παρά την προσωρινή κατάπαυση πυρός.

Κατά την έναρξη της κυβερνητικής συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε μετά από χωριστές συνεδριάσεις τόσο του υπουργικού συμβουλίου πολέμου όσο και του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα σταματήσουμε τον μετά την κατάπαυση του πυρός».

«Υπάρχουν ανοησίες εκεί έξω, όπως ότι μετά την κατάπαυση του πυρός για την επιστροφή των ομήρων θα σταματήσει ο πόλεμος.

Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω – είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας – να εξαλείψουμε τη Χαμάς, να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους και τους αγνοούμενους και να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία απειλή για το Ισραήλ στη Γάζα» πρόσθεσε.

 

Σημείωσε επίσης ότι όλοι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας υποστηρίζουν πλήρως τη συμφωνία.

Ο υπουργός Μπένι Γκαντζ μίλησε επίσης κατά την έναρξη της συνεδρίασης, λέγοντας ότι το περίγραμμα της συμφωνίας «είναι δύσκολο και επώδυνο από ανθρώπινη άποψη, αλλά είναι η σωστή συμφωνία».

Παράλληλα, ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία για τους ομήρους ότι μέρος της συμφωνίας θα περιλαμβάνει την πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού στους απαχθέντες που θα παραμείνουν ως όμηροι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού τους με φάρμακα, σύμφωνα με το γραφείο του.

Κατάρ: Περιμένουμε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για τη συμφωνία των ομήρων

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majid Al-Ansari, δήλωσε στο CNN ότι η κυβέρνηση της Ντόχα αναμένει το αποτέλεσμα της απόφασης της ισραηλινής κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η πρόταση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων υποβλήθηκε στην ισραηλινή πλευρά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Τι συμβαίνει με την απελευθέρωση των ομήρων

Ισραηλινές κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τους Times of Israel, διέρρευσαν κάποιους από τους όρους σχετικά με την απελευθέρωση 50 τουλάχιστον ομήρων της Χαμάς, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, θα απελευθερωθούν περίπου 50 γυναικόπαιδα (12-13 άτομα την ημέρα, σε τέσσερις ημέρες), η Haaretz αλλά και το ισραηλινό κανάλι Channel 12 κάνει λόγο για επίσης 50 γυναικόπαιδα (30 παιδιά, 12 μητέρες και 8 γυναίκες), ενώ το BBC αναφέρει για απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών. Για την ακρίβεια, ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο BBC, υποδηλώνει ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 12 ομήρων την ημέρα – που θα φτάσουν τους 50.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις τους σχετικά με τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων και τώρα συνεδριάζει το πλήρες υπουργικό συμβούλιο των 38 υπουργών.

Στις προηγούμενες συνεδριάσεις δεν πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία, με τον Νετανιάχου να ζητά από τους υπουργούς σε αυτές τις συνεδριάσεις να περιμένουν τη συνεδρίαση του πλήρους υπουργικού συμβουλίου για μια λεπτομερή συζήτηση και την ψηφοφορία, σύμφωνα με το Channel12.

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι οι υπουργοί του Ενωμένου Ιουδαϊκού Τορά είχαν ενημερωθεί από τους πνευματικούς τους ηγέτες να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.

Το Τελ Αβίβ διαμηνύει πάντως ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει και ότι η Χαμάς θα πρέπει να ενεργήσει για τον εντοπισμό και άλλων ομηρών που κρατούνται από άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Κατ’ αρχάς, μία από τις πηγές αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει θέσει σαφή όρο ότι δεν θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για φόνο.

Μόλις το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μόλις 24 ώρες αργότερα, ώστε να επιτραπούν οι προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων κρατουμένων, ενώ το πρώτο κύμα απελευθέρωσης ομήρων αναμένεται το νωρίτερο την Πέμπτη.

Δεν σταματά ο πόλεμος

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των φάσεων απελευθέρωσης των ομήρων, λέει η ίδια πηγή, θα συνεχιστεί η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Τι πρέπει να κάνει η Χαμάς

Η πηγή λέει ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης ένα δεύτερο στάδιο της συμφωνίας με το οποίο η Χαμάς θα ενεργήσει για τον εντοπισμό γυναικών και παιδιών που κρατούνται από άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα πριν από την απελευθέρωσή τους.

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι έχει 210 από τους περίπου 240 ομήρους και η Ισλαμική Τζιχάντ λέγεται ότι κρατά τους υπόλοιπους ομήρους.

Οι τέσσερις όροι της συμφωνίας

Σύμφωνα με την εξελισσόμενη συμφωνία, 1) η Χαμάς θα απελευθερώσει τουλάχιστον 50 ισραηλινούς ομήρους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, 2) το αντάλλαγμα θα είναι μια εκεχειρία τεσσάρων ημερών, 3) Το Ισραήλ θα προβεί στην απελευθέρωση 150 έως 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων και 4) Θα εισέλθουν καύσιμα και άλλα αγαθά στη Γάζα.

Η διαδικασία

Περίπου 12-13 όμηροι θα απελευθερώνονται καθημερινά καθώς θα τίθεται σε ισχύ η εκεχειρία, λέει η πηγή, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει γυναίκες και ανήλικους κρατούμενους, με τον καθένα να επιστρέφει στην πόλη ή την κωμόπολη όπου ζούσε πριν από τη φυλάκισή του, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την πηγή, το «κατεστημένο ασφαλείας» του Ισραήλ είναι υπέρ της επικείμενης συμφωνίας.

Η πηγή αναφέρει επίσης ότι τα καύσιμα που θα εισέλθουν στη Γάζα στο πλαίσιο της συμφωνίας θα εισάγονται μόνο κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Παράλληλα, θα υπάρχουν έξι ώρες την ημέρα κατά τις οποίες οι IDF δεν θα χρησιμοποιούν drones για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα στη Λωρίδα.

Πάντως, οι IDF και η Shin Bet θα διατηρήσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη συλλογή πληροφοριών ακόμη και κατά τη διάρκεια της παύσης των μαχών, λέει η πηγή.

Επιπλέον, το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα όπου επιχειρούν οι IDF.

Υπενθυμίζεται πως είναι ήδη σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο Πολέμου, στις 19:00 το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας και στις 20:00 το υπουργικό.

«Βγαίνουν τα κουκιά» στην κυβέρνηση

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα έχει την πλειοψηφία στο 38μελές υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τη συμφωνία για τους ομήρους, παρά την αντίθεση των ακροδεξιών κομμάτων Θρησκευτικός Σιωνισμός και Otzma Yehudit, τα οποία διαθέτουν μαζί έξι ψήφους στο υπουργικό συμβούλιο.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο υποστηρίζει τη συμφωνία και θα συσπειρώσει κατά πάσα πιθανότητα 19 ψήφους που κατέχει το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και πέντε που ανήκουν στο κόμμα Εθνική Ενότητα του υπουργού πολέμου Μπένι Γκαντζ.

Το υπερορθόδοξο κόμμα Shas θα διαθέσει επίσης τις έξι ψήφους του προς τη διαφαινόμενη συμφωνία για τους ομήρους, λέει εκπρόσωπος του κόμματος.

Ο ηγέτης του Shas Aryeh Deri συμβουλεύτηκε τους θρησκευτικούς συμβούλους του υπερορθόδοξου κόμματος, οι οποίοι του έδωσαν «εντολή» να θέσει τις έξι έδρες του κόμματος στο υπουργικό συμβούλιο πίσω από τη συμφωνία για την «απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο Ντέρι απομακρύνθηκε από το υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα φέτος, αλλά κάθεται ως παρατηρητής στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Ο Ενωμένος Ιουδαϊσμός Τορά, ο οποίος κατέχει δύο έδρες, δεν έχει ακόμη εκφράσει δημοσίως τις θέσεις του. Αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να υποστηρίξει τη συμφωνία.

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Ώρα δύσκολων αποφάσεων – Κοντεύει η επιστροφή των ομήρων

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει «δύσκολες αποφάσεις» όσον αφορά στους ομήρους που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Προχωράμε βήμα προς βήμα προς την ολοκληρωτική ήττα της Χαμάς και πλησιάζουμε στο να φέρουμε τους ομήρους στην πατρίδα», τόνισε ο Γκαλάντ έπειτα από μια αξιολόγηση με στρατιωτικούς αξιωματούχους στη βάση της Μεραρχίας της Γάζας στο νότιο Ισραήλ.

«Νομίζω ότι όλοι μας θα πρέπει να πάρουμε δύσκολες, σημαντικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες. Δεν υπάρχει στιγμή καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας – 45 ημέρες – που να μην σκέφτομαι τους ομήρους», πρόσθεσε ο Γκαλάντ.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει απόψε για να συζητήσει τη συμφωνία για τους ομήρους που διαμορφώνεται μέσω του διαμεσολαβητή Κατάρ.

Reuters: Για ανταλλαγή 150 Παλαιστινίων με 50 ομήρους κάνουν λόγο στις ΗΠΑ

Η Χαμάς και το Ισραήλ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 ομήρων, κυρίως γυναικόπαιδων, από την τρομοκρατική οργάνωση σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους και μια κατάπαυση πυρός τεσσάρων ή πέντε ημερών, δήλωσε την Τρίτη Αμερικανός αξιωματούχος.

Υπάρχει μια προσωρινή συμφωνία, αλλά δεν είναι οριστική μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ, πολύ κοντά σε μια συμφωνία», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, για να προσθέσει πως «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, περαιτέρω έγκριση που πρέπει να επιτευχθεί, αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά».

Νετανιάχου: Η επιστροφή των ομήρων είναι ιερή και υπέρτατη αποστολή

«Ιερή και υπέρτατη αποστολή» χαρακτήρισε ο  πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που έχουν συλληφθεί από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Η επιστροφή των ομήρων μας είναι μια ιερή και υπέρτατη αποστολή – στην οποία έχω δεσμευτεί. Δεν θα απομακρυνθούμε από την αποστολή μας που είναι να τους επιστρέψουμε, και είναι δική μου ευθύνη καθώς και του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου», είπε σε δηλώσεις του σήμερα, Τρίτη.

Επίσης, με αφορμή τα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου για την επικείμενη συμφωνία επιστροφής των ομήρων σημείωσε ότι «ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα» και πρόσθεσε πως «καταγράφουμε πρόοδο» στις προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στην Γάζα.

Ο Νετανιάχου έκανε τις παραπάνω δηλώσεις αφότου ο ίδιος και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συναντήθηκαν με τις οικογένειες των ομήρων τη Δευτέρα, λέγοντας ότι «είναι πάντα στην καρδιά μου και καθοδηγούν τις ενέργειές μου».

Υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει να πολεμά μέχρι η ισραηλινή κυβέρνηση να τους φέρει στο σπίτι και να καταστρέψει τη Χαμάς.

Η νέα δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού έρχεται καθώς οι συγγενείς των ομήρων αυξάνουν την πίεσή τους προς την κυβέρνηση για την επιστροφή των δικών τους, αλλά και τις δηλώσεις αξιωματούχου του Κατάρ ότι η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για την απελευθέρωσή τους πιθανόν να ανακοινωθεί σήμερα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα