Νέο θύμα βρήκαν οι χάκερς που είχαν “χτυπήσει” προμηθευτή της Apple

Η ομάδα χάκερ REvil βρήκε νέο θύμα: μια εταιρεία που συμβουλεύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ σε project που σχετίζονται με τον τομέα της ασφάλειας.

Η Sol Oriens, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε στο CNBC ότι ενημερώθηκε για “περιστατικό κυβερνοασφάλειας” τον Μάιο, η διερέυνηση του οποίου συνεχίζεται ακόμα.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε ότι “πρόσφατα διαπιστώσαμε πως μη εξουσιοδοτημένο άτομο απέκτησε πρόσβαση σε έγγραφα από τα συστήματά μας. Τα έγγραφα αυτά βρίσκονται υπό εξέταση και συνεργαζόμαστε με μια τρίτη εταιρεία τεχνολογικής εγκληματολογίας για να καθορίσουμε το εύρος των δεδομένων που πιθανόν να έχουν εμπλακεί στο περιστατικό”.

Η Sol Oriens δεν κατονόμασε τον επιτιθέμενο ούτε επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για ransomware, αλλά σύμφωνα με πηγές του CNBC η γνωστή ομάδα χάκερ REvil βρίσκεται πίσω από αυτή την επίθεση.

Τα έγγραφα που φέρονται να έχουν αναρτηθεί στο dark web περιλαμβάνουν τιμολόγια για συμβάσεις της NNSA, περιγραφές έργων έρευνας και ανάπτυξης που διαχειρίζονται εργολάβοι του τομέα της άμυνας και της ενέργειας και μισθολόγια που περιέχουν τα πλήρη ονόματα και τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων της Sol Oriens.

Η Sol Oriens δήλωσε ότι δεν έχει “καμία ένδειξη ότι το περιστατικό αυτό αφορά διαβαθμισμένες ή κρίσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με την ασφάλεια του πελάτη”. Η εταιρεία αρνήθηκε να πει αν κατέβαλε λύτρα στους επιτιθέμενους.

Η NNSA, μια υπηρεσία του Υπουργείου Ενέργειας, είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της ασφάλειας, της προστασίας και της αποτελεσματικότητας του αποθέματος πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ. Συνεργάζεται επίσης με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σε θέματα πυρηνικής πρόωσης.

Πρόσφατα, η REvil πραγματοποίησε μια επίθεση ransomware στην JBS, τη μεγαλύτερη εταιρεία συσκευασίας κρέατος στον κόσμο, η οποία απέφερε λύτρα ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον Απρίλιο, η REvil έκλεψε και δημοσίευσε σχέδια από τον προμηθευτή της Apple, την Quanta Computer. Για αυτή την επίθεση οι χάκερ φέρονται να απαίτησαν λύτρα ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα