Νέο ρεκόρ ο Nasdaq, μία ανάσα από τα ιστορικά του υψηλά ο S&P 500

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε τη Δευτέρα ο τεχνολογικός Nasdaq, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές μόλις 4 μονάδες μακριά από το προηγούμενο ρεκόρ που σημείωσε τον περασμένο Φεβρουάριο. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε από την πλευρά του ο βιομηχανικός Dow Jones.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε και σήμερα στραμμένο στην Ουάσινγκτον καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ελπίζουν ότι Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικάνοι και Λευκός Οίκος θα επιστρέψουν σύ σύντομα και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να καταλήξουν σε ένα ευρύ πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Η αποτυχία των δύο κομμάτων να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της οικονομίας έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τις αντοχές της οικονομικής ανάκαμψης, εν μέσω και της άσχημης επιδημιολογικής εικόνας στις ΗΠΑ.

Η χώρα μετρά πλέον πάνω από 5,4 εκατ. κρούσματα, περίπου το ένα τέταρτο των κρουσμάτων παγκοσμίως. Μόνο την Κυριακή, ανακοινώθηκαν λίγο πάνω από 42.000 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University.

Δείκτες- Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 86,11 μονάδες (-0,31%) στις 27.844,91 μονάδες, ενώ ο S&P 500 πρόσθεσε 9,14 μονάδες (0,27%) στις 3.381,99 μονάδες. Το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ του S&P 500 είναι στις 3.386,15 μονάδες, από τις 19 Φεβρουαρίου.

Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 110,42 μονάδες (1,00%) στις 11.129,73 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Home Depot με άλμα 2,74% στα 288,24 δολ. και ακολούθησαν η Walmart στα 135,60 δολ. με άνοδο 2,26% και η Merck στα 84,76 δολ. με άνοδο 1,53%.

Οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η Boeing (-3,41%), η American Express (-2,85%) και η JPMorgan Chase (-2,64%).

Στα μάκρο της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης επεκτάθηκε τον Αύγουστο, αν και ο ρυθμός της επέκτασης επιβράδυνε από τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve Bank of New York.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 3,7 μονάδες τον Αύγουστο από 17,2 μονάδες τον Ιούλιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 19,0 μονάδες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε παράλληλα η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ ότι με νέους κανονισμούς που εξέδωσε, περιόρισε περαιτέρω την πρόσβαση της Huawei Technologies Co. σε ξένα μικροτσίπ.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εμπορίου σημειώνει ότι περιορίζει την ικανότητα της Huawei να αποκτά τσιπ που κατασκευάστηκαν στο εξωτερικό με τη χρήση αμερικανικών τεχνολογιών.

Τον περασμένο Μάιο η αμερικανική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει στην κινεζική εταιρεία να αποκτά τσιπ που είχε σχεδιάσει η ίδια, άλλα είχαν κατασκευαστεί με τη χρήση αμερικανικών τεχνολογιών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα