Νέο ηλεκτροσόκ στην ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος: Άνοδος ρεκόρ στα γερμανικά futures

Επίπεδα ρεκόρ άγγιξαν για φέτος τα futures ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για το επόμενο έτος, ενώ ανέβηκαν οι αντίστοιχες τιμές και σε Γαλλία, Βρετανία και σκανδιναβικές χώρες.

Τα νέα αυτά αποτελούν ηλεκτροσόκ για όλη την Ευρώπη καθώς Ιδιαίτερα τα futures της Γερμανίας  αποτελούν βαρόμετρο για τις τιμές σε όλη την Γηραιά Ήπειρο.

Όπως γράφει το Bloomberg οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύονται σε όλη την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στις αγορές φυσικού αερίου και άνθρακα και ενώ η ΕΕ συνεχίζει να επεξεργάζεται τις νέες ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας,

Η ΕΕ εξακολουθεί να συζητά εάν και κατά πόσο θα επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει κατά 10% επιπλέον το ΑΕΠ της χώρας. Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει ήδη δείξει την πρόθεσή της να μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, έχοντας διακόψει τις προμήθειες σε Πολωνία και Βουλγαρία, λόγω της άρνησής τους να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Κρεμλίνου για «πληρωμές σε ρούβλια». Τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν να επεκταθούν σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς πληρωμές για το φυσικό αέριο λήγουν στο τέλος του μήνα.

Τα γερμανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το επόμενο έτος σκαρφάλωσαν έως 6,2%, στα 228,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Δεκεμβρίου, που παράλληλα αποτελεί ρεκόρ για τα συμβόλαια του 2023. Οι ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κινούνταν μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο στα 181,49 ευρώ φέτος στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας (Epex Spot), ενώ η αγορά αναμένει περαιτέρω αυξήσεις το 2023.

Η άνοδος υποστηρίχθηκε από τα κέρδη του ευρωπαϊκού άνθρακα για το επόμενο έτος, τα οποία έπιασαν υψηλό δύο μηνών στα 252 δολ. ανά τόνο, καθώς και από τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ολλανδία, που τον περασμένο μήνα ανέβηκαν έως 3,2%, στα 107,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα