Νέο εμβόλιο μειώνει τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης από τον ιό RSV στα νεογνά

Ένα εμβόλιο που χορηγείται σε εγκύους μητέρες μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο μιας απειλητικής για τη ζωή αναπνευστικής νόσου στα μωρά τους, του ιού RSV, σύμφωνα με νέα αποτελέσματα από κλινική δοκιμή σε τελευταίο στάδιο.

Το εμβόλιο, με την κωδική ονομασία RSVpreF, μείωσε τις πιθανότητες σοβαρής ασθένειας από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) κατά 82% τις πρώτες 90 ημέρες της ζωής και κατά 69% τους πρώτους έξι μήνες.

Ο RSV σκοτώνει 100.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο παγκοσμίως, με 45.000 από αυτά κάτω των έξι μηνών.

Η Pfizer, η οποία παράγει το εμβόλιο, σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για την πρώτη ρυθμιστική έγκριση έως το τέλος του 2022.

Η Αναλίζα Άντερσον, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος για την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων στην εταιρεία, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτά τα δεδομένα καθώς αυτό είναι το πρώτο ερευνητικό εμβόλιο που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην άμεση προστασία των νεογνών από σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες που σχετίζονται με τον RSV. στη γέννα.”

Περίπου 7.400 γυναίκες σε 18 χώρες συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή φάσης 3, λαμβάνοντας είτε το εμβόλιο είτε ένα εικονικό εμβόλιο στο τέλος του δεύτερου ή τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Οι μαμάδες που έλαβαν το εμβόλιο πέρασαν προστασία στα μωρά τους στη μήτρα. Δεν υπήρχαν στοιχεία για θέματα ασφάλειας.

Οι περισσότεροι θάνατοι από RSV είναι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο πεθαίνουν κατά μέσο όρο 83 παιδιά κάθε χρόνο, ενώ άλλα 29.000 εισάγονται στο νοσοκομείο. Τα ποσοστά αυξάνονται αυτό το φθινόπωρο καθώς ο ιός επανέρχεται από μια ήρεμη περίοδο που προκλήθηκε από τη μειωμένη κοινωνικοποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα