Νέες κυρώσεις στο Ιράν επέβαλε η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε τις κυρώσεις της κατά των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Οι νέες κυρώσεις αφορούν πέντε πρόσωπα και δύο οντότητες, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον λογαριασμό του στο Twitter.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ περιέλαβαν στη μαύρη λίστα τους «το Συνεταιριστικό Ίδρυμα IRCG», το αρμόδιο όργανο για τις επενδύσεις στους κόλπους των Φρουρών της Επανάστασης.

Η κύρωση επιτρέπει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, τα οποία έχει στην κατοχή του το ίδρυμα, και απαγόρευσε οποιαδήποτε χρηματοδότησή του.

Η ΕΕ επέβαλε επίσης κυρώσεις στη «φοιτητική οργάνωση Μπασίτζ (SBO)», πτέρυγα της αντίστοιχης οργάνωσης που κατηγορείται για βίαιη καταστολή στις πανεπιστημιουπόλεις.

Τρεις στρατιωτικοί και ένας δικαστής, ο εισαγγελέας της Σιρτζάν Μοσέν Νικβάρζ, που θεωρείται υπεύθυνος για πολλές συλλήψεις δικηγόρων και θανατικές καταδίκες, απαγορεύεται να εισέλθουν στην ΕΕ.

Πρόκειται για την όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά του Ιράν που αποφασίζεται από τους 27 μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής που πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα.

Τα ευρωπαϊκά περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται πλέον σε βάρος 217 ατόμων και 37 εταιρειών και φορέων στο Ιράν.

Οι Φρουροί, που δημιουργήθηκαν το 1979 μετά τη νίκη της επανάστασης κατά της εξουσίας του Σάχη, διαθέτουν χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, με δυναμικό που ξεπερνά τους 120.000 άνδρες.

Οι Φρουροί εποπτεύουν το Μπασίτζ (σώμα εθελοντών ισλαμιστών), το οποίο αναπτύχθηκε απέναντι στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα