Νέες απώλειες στην Wall Street με τα ομόλογα στα ύψη

Σε αρνητικό έδαφος ξεκίνησε τον Μάρτιο η αγορά των ΗΠΑ, που δεν κατάφερε να βρει δυνάμεις απέναντι στα αδύναμα οικονομικά στοιχεία, το άλμα των ομολόγων και τα νέα επιθετικά σχόλια αξιωματούχων της Fed.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατάφερε μεν να σώσει το πρόσημο στο τέλος, αλλά με το ανεπαίσθητο +0,02% που τον άφησε ουσιαστικά αμετάβλητο στις 32.661 μονάδες. Την ίδια ώρα όμως, ο διευρυμένος δείκτης της αγοράς S&P 500 υποχώρησε κατά 0,45% στις 3.952 μονάδες, ενώ η “ατμομηχανή” της φετινής ανάκαμψης ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq, έχασε 0,66% κλείνοντας στις 11.379 μονάδες, καθότι πιο ευαίσθητος σε θέματα επιτοκίων και ομολόγων.

Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, η Kohl’s υποχώρησε κατά 1,9% μετά τις απροσδόκητες ζημίες με μείωση πωλήσεων που παρουσίασε στο τέταρτο τρίμηνο.

Η Rivian είδε τον τίτλο της να “γκρεμίζεται” με -18,3% καθώς έχασε τις εκτιμήσεις για τον τζίρο της, αν και σημείωσε μικρότερες των προβλέψεων ζημίες.

Στήριξη στον Dow Jones έδωσε η Caterpillar με ράλι 3,8%, ενώ από κοντά ακολούθησαν οι 3Μ και Salesforce με κέρδη 2,3% η καθεμία.

“Η σεζόν των εταιρικών αποτελεσμάτων έχει σχεδόν τελειώσει και δεν υπάρχουν πολλά οικονομικά δεδομένα αυτή την εβδομάδα”, επισημαίνει Ράντι Φρέντερικ, διευθύνων σύμβουλος trading και παραγώγων στην Schwab.

Και με τρεις εβδομάδες έως την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed, οι επενδυτές θα προσηλωθούν σε κάθε λέξη των τραπεζιτών των ΗΠΑ, προσθέτει ο ίδιος.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι, εμφανίστηκε σήμερα “ανοιχτός” σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην προσεχή συνεδρίαση της Federal Reserve.

Παρομοίως, ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως το εύρος του 5% με 5,25% (από το 4,5% – 4,75% σήμερα) και να τα διατηρήσει στο επίπεδο αυτό τουλάχιστον μέχρι το 2024.

Λίγο μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης δημοσιεύθηκαν τα νέα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ, με τη δραστηριότητα να συρρικνώνεται και τον Φεβρουάριο, αν και η εικόνα βελτιώθηκε ελαφρώς από τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global διαμορφώθηκε στο 47,3 το Φεβρουάριο από 46,9 τον Ιανουάριο, χαμηλότερα όμως από την προκαταρκτική μέτρηση στο 47,8.

Παρόμοια εικόνα έδειξε και η έρευνα του Institute for Supply Management (ISM), με το δικό του δείκτη στο 47,7 από το 47,4 τον Ιανουάριο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να βελτιωθεί στο 48.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε μέτρηση κάτω του 50 υποδηλώνει περιοχή συρρίκνωσης.

Σε αυτό το κλίμα οι αποδόσεις των τίτλων των ΗΠΑ πήραν εκ νέου την ανιούσα, με την απόδοση του 2ετούς σε υψηλά από το 2008, ενώ η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης (όταν οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι δίνουν χαμηλότερη απόδοση από τους βραχυπρόθεσμους) διευρύνθηκε περαιτέρω.

“Πίστευα από την αρχή του 2023 ότι ήταν πιθανό να δούμε αρκετή μεταβλητότητα και κάποια κατοχύρωση κερδών, καθώς θα υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για τη Fed, μέχρι να πατήσει πραγματικά το κουμπί “παύσης” (των αυξήσεων επιτοκίων) και αυτό βλέπουμε”, δήλωσε η Κριστίνα Χούπερ, επικεφαλής αναλύτρια παγκόσμιας αγοράς στην Invesco.

Όπως λέει η ίδια, “σίγουρα ο Ιανουάριος ήταν ένας σχετικά καλός μήνας, αλλά στις αρχές Φεβρουαρίου, αρχίσαμε να λαμβάνουμε δεδομένα που έκαναν τις αγορές να αμφισβητήσουν την αφήγηση που είχαν πιστέψει”.

“Η αφήγηση αυτή ήταν φυσικά ότι η Fed θα πατούσε πολύ σύντομα το κουμπί της “παύσης”, επειδή η οικονομία επιβραδυνόταν και ο πληθωρισμός συνέχιζε να υποχωρεί”, εξηγεί.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα