Νέα Ζηλανδία: Νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία έως τα τέλη του μήνα υπόσχεται η Άρντερν

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σήμερα ότι έως το τέλος του μήνα θα κλείσει με νέα νομοθεσία το νομικό κενό που επέτρεψε να παραμείνει ελεύθερος ο άνδρας που εμπνεύστηκε από το Ισλαμικό Κράτος και πραγματοποίησε επίθεση σε σούπερ μάρκετ.

Η αστυνομία πυροβόλησε τον 32χρονο δράστη από τη Σρι Λάνκα, Αχάμεντ Ααθίλ Μοχάμεντ Σαμσουντίν, λίγες στιγμές αφότου διέπραξε την επίθεση με μαχαίρι σε σούπερ μάρκετ του Όκλαντ.

Ο Σαμσουντίνήταν γνωστός στις αρχές για περίπου πέντε χρόνια και είχε περάσει και είχε περάσει διάστημα ισοδύναμο με τρία χρόνια στη φυλακή εκείνη την περίοδο για αδικήματα που περιλάμβαναν κατοχή υλικών, κατοχή επικίνδυνων όπλων και παρεμπόδιση της αστυνομικής έρευνας.

Οι αρχές προσπάθησαν κατ’ επανάληψη να κρατήσουν στη φυλακή τον Σαμσουντίν ή να τον απελάσουν, αλλά παρεμποδίστηκαν από την ισχύουσα νομοθεσία. Ο Σαμσουντίν αφέθηκε ελεύθερος τελευταία φορά τον Ιούλιο.

Η κυρία Άρντερν δήλωσε ότι θα επισπύσει το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται ήδη υπό αξιολόγηση στη Βουλή και που ποινικοποιεί τον σχεδιασμό και την προετοιμασία που ίσως οδηγήσουν σε τρομοκρατική επίθεση.

«Ακόμα εργαζόμαστε για να περάσει η νομοθεσία πριν από τα τέλη του μήνα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό που πραγματικά βοηθάει είναι ότι έχει περάσει από την ουσιαστική δημόσια διαβούλευση άρα οι πολίτες είπαν ήδη τη γνώμη τους και δεν χρειαστήκαμε να τρέξουμε αυτή τη διαδικασία», είπε. «Τώρα αυτό που θα κάνουμε είναι να προχωρήσουμε με τα διαδικαστικά στο Κοινοβούλιο λίγο γρήγορα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα