Νέα μικρή υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Άνοδος των τιμών και περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων παρατηρήθηκε σήμερα στη δευτερογενή αγορά.

Ευνοϊκό το διεθνές κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Ιδιαίτερα στις περιφερειακές αγορές οι οποίες ευνοήθηκαν σήμερα από την κυβερνητική κρίση στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Luigi Di Maio, υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, από την ηγεσία του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται ευνοούν μία νέα έξοδο της Ελλάδος στις αγορές. Η J.P Morgan σε σημερινή έκθεση της εκτιμά ότι το περιθώριο των ελληνικών – γερμανικών 10ετών ομολόγων θα υποχωρήσει στο 1,25%, στο τέλος του 2020, σύμφωνα με την εκτίμηση της JP Morgan, από τα επίπεδα του 1,65% που κυμαίνεται σήμερα.

Πάντως, η δευτερογενής αγορά φαίνεται ότι έχει προεξοφλήσει ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει στην έκδοση 15ετούς ομολόγου, καθώς η απόδοση του συγκεκριμένου τίτλου έχει σημειώσει την μεγαλύτερη υποχώρηση τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα η απόδοση του 15ετους είχε υποχωρήσει στο 1,78% από 1,88% που κυμαίνονταν πριν από δύο ημέρες.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο επίπεδο του 1,373% από 1,38% που κυμαίνονταν χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς τίτλου διατηρήθηκε στο στο 0,46%.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, σύμφωνα με τον δείκτη του ινστιτούτου ΖΕW, οδήγησε σε άνοδο όλες, σχεδόν, τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 116 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 98 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 15ετές ομόλογο, με 34 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,38% από 1,41% χθες, έναντι -0,27% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλο,υ με αποτέλεσμα το περιθώριο να διατηρηθεί στο 1,65%.