

Στην υπερθέρμανση του πλανήτη, που αυξάνει τη συχνότητα των δασικών πυρκαγιών, αποδίδονται οι ολοένα και περισσότεροι θάνατοι που συνδέονται με τη ρύπανση η οποία προκαλείται από αυτές τις πυρκαγιές, επισημαίνεται σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε (21/10) και βασίζεται σε πολλές μοντελοποιήσεις.
«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (…) στη θνησιμότητα που συνδέεται με τις πυρκαγιές είναι έκδηλες εδώ και 60 χρόνια και συνεχίζουν να αυξάνονται», συνοψίζουν οι συγγραφείς αυτής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Climate Change.
Όπως αναφέρεται, η κλιματική αλλαγή τείνει να αυξάνει τη συχνότητα των δασικών πυρκαγιών σε όλον τον κόσμο, αν και αυτή η τάση δεν είναι ομοιογενής παντού. Οι πυρκαγιές, με τη σειρά τους, αυξάνουν τη ρύπανση από μικροσωματίδια που βλάπτουν την υγεία και οδηγούν σε πολλούς θανάτους.
Μάλιστα, οι συγγραφείς της μελέτης προσπάθησαν να καθορίσουν μέχρι ποιου σημείου η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να συνδέεται με αυτούς τους θανάτους, σε μια περίοδο από τη δεκαετία του 1960 μέχρι και σήμερα. Για να το επιτύχουν έκαναν σειρά προσομοιώσεων στον υπολογιστή και συνέκριναν την ιστορική πραγματικότητα με μια υποθετική κατάσταση, όπου η κλιματική αλλαγή δεν θα υπήρχε. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περισσότεροι από 10.000 θάνατοι συνδέονταν τη δεκαετία του 2010 με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις δασικές πυρκαγιές. Τη δεκαετία του 1960 οι θάνατοι αυτοί ήταν λιγότεροι από χίλιοι.
Πάντως, οι αριθμοί αυτοί δίνονται με επιφύλαξη, επειδή τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν έδιναν πολυποίκιλες εκτιμήσεις. Σύμφωνα με ορισμένες, πάνω από το ένα τέταρτο των θανάτων που συνδέονται τα τελευταία χρόνια με τις πυρκαγιές μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή. Σε άλλες όμως το ποσοστό αυτό πέφτει στο 5%.
Σε κάθε περίπτωση, τα μοντέλα δείχνουν μια ανοδική τάση. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η επιρροή της κλιματικής αλλαγής στη θνησιμότητα που οφείλεται στις πυρκαγιές είναι πιο εμφανής στη Νότια Αμερική, τη νότια Αυστραλία και την Ευρώπη. Η τάση αυτή εξηγείται λόγω της γενικότερης μείωσης της υγρασίας στις περιοχές αυτές. Αντιθέτως, σε άλλες περιοχές όπως στη νότια Ασία, η θνησιμότητα που συνδέεται με τις πυρκαγιές μειώθηκε, λόγω της αύξησης της υγρασίας.
Σχετικά Νέα
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη: «Η πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες»
Την εξαμηνιαία συνεδρίαση του για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη πραγματοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Άγκυρα κατηγορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «προκατειλημμένους και αβάσιμους ισχυρισμούς» κατά της Τουρκίας
Απορρίπτει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «τις αβάσιμες εκτιμήσεις», όπως χαρακτηρίζει τις αναφορές στην έκθεση.
Η World Central Kitchen σταματά το έργο της στη Λωρίδα της Γάζας καθώς εξαντλούνται οι προμήθειές της
Η φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, σταμάτησε.
Ο Νετανιάχου δεν γνωρίζει αν τρεις όμηροι, τον θάνατο των οποίων ανακοίνωσε ο Τραμπ, είναι ακόμη εν ζωή
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε αμφιβολίες σήμερα για την τύχη τριών ομήρων.