ΝΑΤΟ: Πάνω από 20 κράτη θα πετύχουν να διαθέσουν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα

Περισσότερα από 20 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα επιτύχουν φέτος τον στόχο να διαθέσουν το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην άμυνα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το dpa και το AFP.

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι 23 χώρες συμμορφώνονται, σε σύγκριση με 18 όπως είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση 17,9% στις στρατιωτικές δαπάνες για τους Ευρωπαίους συμμάχους και τον Καναδά.

“Αυτό είναι καλό για την Ευρώπη και καλό για την Αμερική”, είπε ο Στόλτενμπεργκ σε μια ομιλία του, προσθέτοντας: “ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι πολλά από αυτά τα επιπλέον χρήματα δαπανώνται εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα τελευταία δύο χρόνια, πάνω από τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών αμυντικών αγορών έγιναν από αμερικανικές εταιρείες», μέσω συμβάσεων αξίας άνω των 140 δισ. δολαρίων, είπε.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί από το 2006 να διαθέσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, αλλά μόνο λίγες έχουν επιτύχει αυτόν τον στόχο στο παρελθόν, ο οποίος – σημειώνει το dpa – έχει προκαλέσει εκνευρισμό στις ΗΠΑ, την κύρια συμμαχική δύναμη. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η συμμαχία συμφώνησε ότι το επίπεδο του 2% πρέπει να είναι το ελάχιστο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος το 2024, επέκρινε δριμύτατα τους συμμάχους που δεν πληρούν αυτή την απαίτηση. Στην προεκλογική εκστρατεία δήλωσε ότι αν φτάσει ξανά στον Λευκό Οίκο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δώσουν καμία υποστήριξη σε συμμάχους που δεν διαθέτουν αρκετά κονδύλια για τις ένοπλες δυνάμεις, ακόμη κι αν δέχονται επίθεση από τη Ρωσία.

Ο σημερινός πρόεδρος, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποδέχτηκε τον Στόλτενμπεργκ στο Οβάλ Γραφείο, αντέδρασε στην αύξηση κατά 18% των στρατιωτικών προϋπολογισμών που ανέφερε, τονίζοντας ότι είναι «ρεκόρ».

Ο δημοσιονομικός στόχος αναμένεται να επιτευχθεί κυρίως από την Πολωνία, με στρατιωτικές δαπάνες 4,12% του ΑΕΠ, και την Εσθονία, με 3,43%, πάνω από το επίπεδο του 3,38% που εκτιμάται για τις ΗΠΑ.

Κάτω από το όριο του 2% βρίσκονται χώρες όπως η Ισπανία, η Σλοβενία ​​και το Λουξεμβούργο, που διαθέτουν στην άμυνα κάτω από 1,3%, μετά το Βέλγιο με 1,3%, τον Καναδά με 1,37%, την Ιταλία (1,49%) και την Πορτογαλία (1,55%).

Η Γερμανία θα φτάσει το 2,12%, αφού το Βερολίνο ανέλαβε φέτος, για πρώτη φορά, τον στόχο που ισχύει για όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ.

Ως απόλυτο ποσό, εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν 968 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα φέτος, υπερδιπλάσιο από το σύνολο που διαθέτουν οι υπόλοιποι σύμμαχοι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα