Για τους άνδρες η αυξημένη μυική μάζα στη μέση ηλικία μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων περισσότερο από 80% σύμφωνα με έρευνα που ανέλυσε τα στοιχεία της ελληνικής μελέτης ATTICA.
Η ποσότητα της μυικής μάζας που έχουμε στο σώμα μας μπορεί να αποτελέσει δείκτη της μετέπειτα υγείας της καρδιάς μας σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα νέα μελέτη της μυικής μάζας και της καρδιαγγειακής νόσου που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health.
Το σημαντικότερο εύρημα της έρευνας είναι ότι για τους άνδρες τουλάχιστον, η είσοδος στη μέση ηλικία με άφθονη μυική μάζα μειώνει τον επακόλουθο καρδιαγγειακό κίνδυνο έως και κατά 81% συγκριτικά με τους άλλους άνδρες με χαμηλότερη μυική μάζα.
Διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή Στέφανο Τυροβόλα βασικό ερευνητή στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Νοσοκομείου του Αγίου Ιωάννη της Βαρκελώνης αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τη μυϊκή κατάσταση και την καρδιακή υγεία του πληθυσμού, καθώς πορεύονταν προς τη μέση ηλικία.
Βασίστηκαν στην ανάλυση στοιχείων από την ελληνική επιδημιολογική μελέτη υγείας και διατροφής ATTICA το δείγμα της οποίας ήταν άνδρες και γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε καρδιαγγειακά νοσήματα όταν εισήλθε στην έρευνα.
Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε πλήρη ιατρικό και καρδιολογικό έλεγχο στην έναρξη της έρευνας, ενώ δέκα χρόνια αργότερα επέστρεψαν στο εργαστήριο για έναν νέο γύρο καρδιολογικών εξετάσεων.
Οι επιστήμονες της νέας έρευνας εστίασαν στους άνδρες και τις γυναίκες που ήταν τουλάχιστον 45 χρονών στη φάση του δεύτερου αυτού check up. Κατέληξαν με ένα δείγμα ιατρικών αρχείων 1019 ατόμων οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ήδη 55 ετών γεγονός που σήμαινε ότι στην αρχή της έρευνας ήταν στα 40 τους.
Οι ερευνητές υπολόγισαν την συνολική μυική μάζα των συμμετεχόντων και στη συνέχεια εξέτασαν κατά πόσο εκείνοι είχαν αναπτύξει καρδιαγγειακές νόσους δέκα χρόνια αργότερα, την περίοδο του δεύτερου check up.
Αποδείχθηκε ότι πάνω από το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων είχαν παρουσιάσει καρδιαγγειακά νοσήματα όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Περίπου το 27% των συμμετεχόντων είχαν καρδιαγγειακή νόσο με την συχνότητα να είναι περίπου έξι φορές υψηλότερη στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.
Επίσης διαπιστώθηκε μια σημαντική αντίστροφη σχέση ανάμεσα στο δείκτη σκελετικής μυϊκής μάζας ενός ατόμου και στην πιθανότητα καρδιαγγειακού επεισοδίου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο συσχετισμός παρέμεινε ισχυρός και αφότου ελήφθησαν υπόψη οι παράμετροι της διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας και της εκπαίδευσης, όχι όμως και του φύλου. Η μυική μάζα των γυναικών δεν συσχετίστηκε με μετέπειτα καρδιαγγειακό κίνδυνο κυρίως επειδή πολύ λίγες γυναίκες είχαν νοσήσει από καρδιακά νοσήματα στη φάση του δεύτερου check up. Να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι απροσδόκητο δεδομένου ότι οι γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν καρδιαγγειακά νοσήματα περίπου δέκα χρόνια αργότερα από τους άνδρες, όταν βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
Για τους άνδρες όμως, διαπιστώθηκε ότι η ύπαρξη υψηλού ποσοστού μυικής μάζας στη μέση ηλικία συσχετιζόταν με μείωση της καρδιαγγειακής νόσου κατά 81%.
Η έρευνα ωστόσο δεν έδειξε μια σχέση αίτιου – αιτιατού δηλαδή δεν διαπίστωσε ότι η ύπαρξη μυικής μάζας αποτρέπει ένα επερχόμενο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά ότι αυτά τα δυο δεδομένα συσχετίζονται.
Τα αποτελέσματα αυτά πάντως ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα συμπεράσματα των ειδικών ότι η ενίσχυση και διατήρηση του μυικού ιστού και της μυικής μάζας είναι ουσιώδης παράγοντας για υγιή γήρανση, ενώ παράλληλα διαφαίνεται ότι η επίδραση του εν λόγω παράγοντα είναι διαφορετική για τους άνδρες και τις γυναίκες.
Να σημειωθεί ότι η μυική μάζα είναι σημαντική όχι μόνο για τη στήριξη και τις κινήσεις του σώματος, αλλά και για την μεταβολική υγεία του οργανισμού, μια και συντελεί στην απορρόφηση και αποθήκευση του σακχάρου του αίματος και στην παραγωγή εξειδικευμένων ορμονών που μεταφέρονται σε άλλους ιστούς όπως ο εγκέφαλος και τα λιπώδη κύτταρα όπου εκκινούν διάφορες βιοχημικές διαδικασίες. Με άλλα λόγια στα ευεργετικά μεταβολικά οφέλη του μυικού ιστού περιλαμβάνεται η καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και η μειωμένη πιθανότητα φλεγμονών του οργανισμού.
Καθώς μεγαλώνουμε, το ποσοστό μυικής μάζας στο σώμα μας μειώνεται μια διαδικασία που ξεκινά ήδη από την δεκαετία των 30 και επιταχύνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς οδεύουμε στη μέση ηλικία. Σχεδόν η μισή μάζα του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από σκελετική μυϊκή μάζα. Ο όγκος αυτής της μυϊκής μάζας μπορεί να αρχίσει να μειώνεται ήδη από τα 35, με ρυθμό τουλάχιστον 3% ανά δεκαετία. Η μείωση αυτή σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με καρδιομεταβολικές διαταραχές και δυσκολίες κινητικότητας. Η σοβαρή απώλεια μυικής μάζας ονομάζεται σαρκοπενία και συσχετίζεται με απώλεια της αυτονομίας και τον πρόωρο θάνατο.
Το μήνυμα της έρευνας είναι ότι η διατήρηση της μυικής μάζας σε κάθε ηλικία μέσω ενός δραστήριου τρόπου ζωής και σωματικής άσκησης, ενδεχομένως να είναι το κλειδί για την προστασία της καρδιάς στη μέση ηλικία ειδικά για τους άνδρες και παρέχει ακόμη ένα σοβαρό κίνητρο να επισκεφτούμε το γυμναστήριο!
Σχετικά Νέα
-
Χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Με ποιο τρόπο θα βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες τα παιδιά, τι προτείνεται να.
-
Κορωνοϊός: Σε έξαρση η νέα υποπαραλλαγή Xec στην Ευρώπη
Ραγδαία εξαπλώνεται στην Ευρώπη και τον κόσμο μία νέα υποπαραλλαγή που δημιούργησε ο κορoνοϊός.
-
Κάθε 3 δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια – Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer
Κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Η νόσος Alzheimer (ΝΑ), αλλά και.
-
Μακροζωία: Πόσα χρόνια κερδίζουν όσοι δεν το βάζουν κάτω στα δύσκολα
Υπάρχουν άνθρωποι που στα δύσκολα δε τα βάζουν κάτω. Κι εκείνοι που συνεχίζουν να.