

«Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη», επισημαίνει σε συνέντευξή του στη «Καθημερινή της Κυριακής» ο γνωστός οικονομολόγος και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Νουριέλ Ρουμπινί.
Τα χαμηλά επιτόκια, η επιστροφή της χώρας στις αγορές, ο σταδιακός περιορισμός των κρουσμάτων, η επιτάχυνση των εμβολιασμών, η χρηματοδότηση από το Next Generation Fund, και η χρήση των ομολόγων από τις τράπεζες ως collateral στην ΕΚΤ, είναι οι θετικοί παράγοντες που επιτρέπουν αισιοδοξία, σύμφωνα με τον «Dr Doom» -το παρατσούκλι που «κέρδισε» ο καθηγητής λόγω της εύστοχης πρόβλεψής του για τη παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατανοεί το είδος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται. Ασκεί ηγεσία και ενισχύει την επιχειρηματικότητα. Έτσι οι επενδυτές θα αναζητήσουν ευκαιρίες για να έλθουν στην Ελλάδα», υποστηρίζει.
Χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης με το σωστό τρόπο, στην ψηφιοποίηση και στην πράσινη οικονομία, δημιουργείται μια προοπτική να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η Ελλάδα να ανακάμψει σημαντικά.
Όσο για τη Τουρκία, ο κ. Ρουμπινί, διευκρινίζει ότι «η ρίζα των προβλημάτων της είναι η μακροοικονομική διαχείριση. Η Τουρκία έχει ένα υπερβολικό έλλειμμα λόγω της επέκτασης των πιστώσεων σε κρατικές επιχειρήσεις, των περιορισμών και των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Αντί για μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, βλέπουμε εξαιρετικά ανορθόδοξες πολιτικές».
Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο διάσημος οικονομολόγος αναφέρει ότι «η Ευρώπη προχωράει βήμα-βήμα προς τη δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης».
Σχετικά Νέα
Ισραήλ: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης φοβάται ότι η εκστρατεία μίσους εναντίον του επικεφαλής της Σιν Μπετ θα οδηγήσει σε «πολιτική δολοφονία»
Φοβάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λάπιντ, μια «πολιτική δολοφονία».
Γερμανία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό που απείλησε με μαχαίρι τους υπαλλήλους και τους θαμώνες ενός κλαμπ
Ένας Γερμανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος είχε επιτεθεί σε.
Ρωσία-Ουκρανία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση, πέραν της Κυριακής, της πασχαλινής εκεχειρίας που.
Tέξας: Ένοπλος οχυρώθηκε σε παντοπωλείο και πυροβολεί αστυνομικούς
Σε εξέλιξη είναι ένα νέο περιστατικό ένοπλης βίας στις ΗΠΑ όπου ένας ένοπλος εισέβαλε.