Ν. Παππάς: Νέες επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη που πίστεψε τα περί ελαφρύνσεων

Η μεσαία τάξη και τα ευρύτερα στρώματα που πίστεψαν την εξαγγελία περί ελαφρύνσεων τελικά θα υποστούν διπλή επιβάρυνση και μέσω της φορολογίας εισοδήματος και μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, αντί μείωσης της προκαταβολής φόρου και κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ, θα δουν αυξήσεις στη ΔΕΗ, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και πιθανότατα αυξήσεις και στις υποχρεώσεις για τον φόρο εισοδήματος, είπε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

«Είναι η μέγιστη ειρωνία, η ΝΔ είχε αναπτύξει σφοδρή κριτική για το νόμο Κατρούγκαλο και το πόσο επιβαρύνθηκε η μεσαία τάξη και με Μητσοτάκη η μεσαία τάξη αντί να δει μείωση προκαταβολής φόρου και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα δει αυξήσεις και στις ασφαλιστικές εισφορές και ως προς τους φόρους», είπε ο κ. Παππάς.

«Θα έχουμε διά μέσω της απαίτησης για το μάζεμα αποδείξεων και της εξαίρεσης βασικών δαπανών ειδικά για τα φτωχά νοικοκυριά μία αύξηση του φόρου εισοδήματος, θα επιβαρυνθούν έτι περαιτέρω τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Έχουμε πλήρη ακύρωση της προσδοκίας που είχαν διαμορφώσει σε ευρύτερα στρώματα και δυστυχώς τους πίστεψαν την εξαγγελία περί ελάφρυνσης. Από ότι φαίνεται, θα υπάρξει διπλή επιβάρυνση και μέσω της φορολογίας εισοδήματος και μέσω των ασφαλιστικών εισφορών. Αντί μείωσης της προκαταβολής φόρου και κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ, θα δουν αυξήσεις στη ΔΕΗ, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και πιθανότατα αυξήσεις και στις υποχρεώσεις για τον φόρο εισοδήματος».

Η αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα που αφορά την προστασία των τραπεζιτών είναι «μία προκλητική ρύθμιση που πάει να “σβήσει” υποθέσεις όπως τα δάνεια των κομμάτων, το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, το δάνειο του ΔΟΛ, άλλες υποθέσεις από αυτές που ξεκίνησαν να ερευνώνται για τα δάνεια προς κόμματα και ΜΜΕ που εκκρεμούν και δεν έχουν αρχειοθετηθεί», τόνισε ο κ. Παππάς στην αρχή της συνέντευξης, ενώ παράλληλα αποτελεί και «ένα ακόμη συστατικό αποτυχίας πάνω στο οποίο μπορεί να θεμελιωθεί μία αλόγιστη πολιτική εκ μέρους των τραπεζών, που βεβαίως φορτώνεται στις πλάτες των φορολογούμενων», όπως προσέθεσε.

Θύμισε παράλληλα ότι αυτές τις ημέρες συζητείται το πώς θα ευνοηθούν οι τράπεζες σε σχέση με το Σχέδιο Ηρακλής, για το οποίο «περιμένουμε το τελικό κείμενο … τα δικά μας κριτήρια, πέρα από την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, έχουν να κάνουν με το εάν και κατά πόσο αγγίζουν το δημοσιονομικό “μαξιλάρι” που διαμόρφωσε η δική μας διακυβέρνηση. Δεν πρέπει να πειραχθεί», ενώ τα άλλα κριτήρια θα είναι το κοινωνικό αποτύπωμα και το αναπτυξιακό αποτύπωμα του σχεδίου, «τι εγγυήσεις θα δώσουν οι τράπεζες, τι εγγυήσεις και σε ποιο ύψος θα πάρουν, γιατί και αυτές διεκδικούν χρήματα από καταπτώσεις εγγυήσεων από δάνεια (πυροπλήκτων και άλλα που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο στο παρελθόν)».

Σχολίασε επίσης (ενόψει της σχετικής επερώτησης στη Βουλή που συζητείται την Πέμπτη) την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, που εμπλέκονται στις συμφωνίες για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι καν εισπρακτική, είναι ιδεοληπτική η πρεμούρα … τα ΕΛΠΕ γύρισαν στην κερδοφορία “ως εκ θαύματος” χωρίς να αυξηθεί πολύ ο τζίρος τους από το 2016 και μετά … από 200 εκατ. ευρώ ζημιές σε 200 εκατ. ευρώ κέρδη».

«Οι θεσμοί πίεζαν από τα πρώτα μνημόνια για πλήρη ιδιωτικοποίηση … εμείς διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε συμφωνία μεταξύ θεσμών, Ομίλου Λάτση και Δημοσίου, για μερική αποχώρηση … θα κατέληγε με 17,5% συμμετοχή το Δημόσιο, αλλά και την απόλυτη πλειοψηφία στην εταιρεία υδρογονανθράκων που θα είχε τα δικαιώματα των εξορύξεων … το Δημόσιο θα κράταγε τον έλεγχο στα κοιτάσματα. Δεν είναι ούτε απλό ούτε δευτερεύον», όπως τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι η πλευρά Λάτση έχει αποχωρήσει μονομερώς από την συμφωνία.

«Η χώρα είναι εκτός μνημονίων και δεν υπάρχει κανένας οικονομικός λόγος … η δημοσιονομική υποχρέωση από την συμφωνία μπορεί να καλυφθεί από μέρος των κερδών. Έχουμε να κάνουμε με την γυμνή ιδεοληψία και την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Η αξία των κοιτασμάτων, αλλά είναι και θέμα αρχής να έχει το ελληνικό κράτος τον πρώτο και τελευταίο λόγο στα ζητήματα των εξορύξεων, που δεν είναι απλώς ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά στρατηγικά και γεωπολιτικής που αφορούν συνολικά την ασφάλεια της χώρας», όπως τόνισε ο ίδιος.

Για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Πεκίνο και τα αποτελέσματά της, ο κ. Παππάς σχολίασε ότι στην περίπτωση της απευθείας σύνδεσης Αθήνας-Σαγκάης πρόκειται για κάτι που είχε δρομολογηθεί ήδη, όπως και άλλα, οι επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά. «300 εκατ. ευρώ επενδύσεων είχαν ήδη δρομολογηθεί και αποφασιστεί από την δική μας διακυβέρνηση. Κάπου είπαν για 1 δισ. ευρώ επενδύσεις. Υπάρχει ζήτημα, να δούμε τι ακριβώς, πού, πότε και πώς. Και δεν ξέρουμε εάν ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε να γίνει και mall στο νέο σταθμό της κρουαζιέρας, κάτι που δεν θα έχει θετικές επιπτώσεις στον εμπορικό κόσμο του Πειραιά, ήταν από τα σημεία διαφωνίας της δικής μας κυβέρνησης».

Σχετικά Νέα