

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα, Παρασκευή, 19 Απριλίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο TrinityCollege του Πανεπιστημίου του Cambridge, για τα 200 έτη από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα.
Όπως ανακοινώθηκε, σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο υπουργός μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση του Λόρδου Βύρωνα με την Ελλάδα και τη συμβολή του στον αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία.
Υπογράμμισε ότι «για εμάς τους Έλληνες ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πιο γνωστός φιλέλληνας και ένας καθηγητής Ιστορίας».
«Φίλος μου», συνέχισε, «μου λέει συνεχώς: Στις 19 Απριλίου 1824 χάσαμε τον Λόρδο Βύρωνα, αλλά ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας».
Όπως είπε, θυμάται τους στίχους από το πολύ γνωστό ποίημά του «Τα νησιά της Ελλάδας».
«Τα βουνά θωρούν το Μαραθώνα
Και ο Μαραθώνας θωρεί τη θάλασσα
Μόνος ρεμβάζοντας για ώρα
Ονειρευόμουν ότι πάλι η Ελλάδα θα ελευθερωνόταν
Στεκόμενος στο περσικό μνήμα
Δεν μπορούσα να με θεωρήσω σκλάβο» τόνισε ο Ν. Δένδιας.
«Τα ποιήματά μιλάνε στην ελληνική ψυχή και η Ελλάδα θυμάται και τιμά τον Λόρδο Βύρωνα πάντοτε», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Στην τελετή παρέστησαν ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας.
Μετά το τέλος της τελετής εις μνήμην του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος πέθανε στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας κατέθεσε στέφανο στον ανδριάντα του στο Trinity College του Cambridge, του οποίου υπήρξε σπουδαστής.
Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο καθηγητής Ναπολέων Κάτσος, η πρόεδρος του Κολεγίου Dame Sally Davies, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννης Τσαούσης, η εκπρόσωπος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Κυριακή Μήτσου και ο εκπρόσωπος της Εταιρίας «Ελληνισμού και Φιλελληνισμού» Κωνσταντίνος Βελέντζας.
Σχετικά Νέα
Κ. Τασούλας για την 21η Απριλίου: Υποχρέωση όλων μας, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς και την εθνική μας ενότητα
Την υποχρέωση όλων μας, πολιτικής ηγεσίας αλλά και πολιτών, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε.
Α. Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: «Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων»
Τη βαθιά του «θλίψη στους απανταχού Χριστιανούς και όχι μόνο» για τον θάνατο του.
Ν. Κακλαμάνης για 21η Απριλίου: Η Δημοκρατία μας υπέστη μία μεγάλη πληγή η αιμορραγία της οποίας οδήγησε έως μία εθνική τραγωδία στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή το προ 58ετίας πραξικόπημα.
Ν. Δένδιας: Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη – Καθήκον και ευθύνη όλων μας να την περιφρουρήσουμε
«Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Καθήκον και ευθύνη όλων μας να την περιφρουρήσουμε, με.