

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη, παρουσία 57 υπουργών Εξωτερικών, η πρώτη φυσική παρουσία μετά την έναρξη της πανδημίας.
Κατά την τοποθέτησή του στην 28η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ, ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, δηλαδή την ανάγκη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα. Επίσης, όπως αναφέρει σε δήλωσή του μετά το πέρας της Συνάντησης, είχε τη δυνατότητα να αναλύσει το ελληνικό παράδειγμα στην Ανατολική Μεσόγειο, πώς η Ελλάδα ενεργεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Από εκεί και πέρα, επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, ήταν και μια ευκαιρία για μια πολύ μακρά σειρά διμερών επαφών. “Πρώτον, με στόχο να προωθήσω την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025-2026, αλλά επίσης για να έχουμε κατανοήσεις σε περιφερειακά ζητήματα που αφορούν και ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, όπου συναντήθηκα με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, προκειμένου για να έχουμε μία σαφή κατανόηση τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν, πέραν της προώθησης και των οικονομικών σχέσεων (Ελλάδας-Καζακστάν). Και από κει και πέρα, με την υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, μίας χώρας η οποία εξελίσσεται σε μία προβληματική κατάσταση στα Βαλκάνια. Τον Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο των σχέσεών μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με υπουργούς Εξωτερικών μικρότερων χωρών, όπως η Ανδόρα και o Άγιος Μαρίνος” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει πως “πάντοτε, τέτοιες συναντήσεις είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να προωθήσει κανείς τους εθνικούς στόχους και τις ελληνικές αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης, της ασφάλειας και της σταθερότητας”.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύντομη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας είπε: “Δεν θα το έλεγα συνάντηση, θα το έλεγα κοινωνική χειραψία. Όπως ξέρετε, τον κ. Τσαβούσογλου τον ξέρω πάνω από 20 χρόνια. Κατά συνέπεια, αυτονόητο ήταν ότι αφού βρισκόμασταν στον ίδιο χώρο και θα χαιρετιόμασταν και θα λέγαμε μερικά πράγματα”.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Κωνσταντοπούλου: Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο προφασιζόμενοι ότι “σώζουν τη χώρα”
“Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο..
Ζαχαράκη: Ο Πάπας αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του πλησίον ακολουθώντας την ευαγγελική διδαχή «αγαπάτε αλλήλους»
Ανάρτηση για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου έκανε η Σοφία Ζαχαράκη, στον προσωπικό λογαριασμό.
Ανδρουλάκης: Να επεκταθεί στους μάχιμους πυροσβέστες το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
Το πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Σταυρό του νομού Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,.
Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: Πνευματικός ηγέτης που επέλεξε να γίνει η φωνή των φτωχών και των κατατρεγμένων
Τη θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω.