Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 14 νεκροί από επιθέσεις τζιχαντιστών

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα (21/11) σε δυο χωριστές επιθέσεις τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας και κάτοικοι της περιοχής.

“Ένοπλοι επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στο χωριό Σαφί, στην κοινότητα Μποαλά, κοντά στην Καγιά. Οι εθελοντές για την άμυνα της πατρίδας (VDP, παραστρατιωτικοί), που έγιναν στόχος, έχασαν οκτώ μέλη”, ανέφερε πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας.

Αρκετά ακόμη μέλη των παραστρατιωτικών τραυματίστηκαν στην επίθεση, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τοπικός ηγέτης των VDP στην Καγιά επιβεβαίωσε την επίθεση, κάνοντας λόγο για «7 νεκρούς, 10 τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές». «Την ίδια ημέρα κοντά στη Μαρκογέ, στην επαρχία Ουνταλάν, ένοπλοι δολοφόνησαν έξι αμάχους και άρπαξαν οχήματα και άλλα αγαθά», σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στις δυνάμεις ασφαλείας.

Συγγενής ενός θύματος δήλωσε, “οι τρομοκράτες απήγαγαν τρεις νέους στον οδικό άξονα Σαλμοσί – Μαρκογέ, που αργότερα εντοπίστηκαν νεκροί σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση. Λήστεψαν ανθρώπους που έπεσαν πάνω τους στον δρόμο κι άρπαξαν οχήματα”.

“Κανονικότητα” οι επιθέσεις στη Μπουρκίνα Φάσο
Οι επιθέσεις τζιχαντιστών έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες στη Μπουρκίνα Φάσο, η οποία έχει μετρήσει χιλιάδες νεκρούς από το 2015 ενώ περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους τα τελευταία 7 χρόνια λόγω των επιθέσεων.

Ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, που ορκίστηκε την 21η Οκτωβρίου μεταβατικός πρόεδρος από το συνταγματικό συμβούλιο, έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου, όταν ανέτρεψε τον αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά, έχει δηλώσει πως στόχος του νέου στρατιωτικού καθεστώτος «δεν είναι άλλος παρά η ανάκτηση των εδαφών που έχουν καταλάβει αυτές οι ορδές τρομοκρατών».

Επρόκειτο για το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο σε οκτώ μήνες, με τους πραξικοπηματίες να επικαλούνται και τις δύο φορές την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι την 24η Ιανουαρίου, στρατιωτικοί υπό τον αντισυνταγματάρχη Νταμπιμπά κατέλαβαν την εξουσία, ανατρέποντας τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, που κατηγορούσαν για αδράνεια και ανικανότητα εν μέσω της κλιμάκωσης της δράσης των τζιχαντιστών.

Την 25η Οκτωβρίου, το νέο στρατιωτικό καθεστώς ανακοίνωσε πως άρχισε στρατολόγηση 50.000 VDP, οι οποίοι «θα ενισχύσουν τις τάξεις του στρατού στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα