Μπόρις Τζόνσον: Διακυβερνητική επιτροπή για τον ρατσισμό

epa08344752 (FILE) British Prime Minister Boris Johnson speaks at a coronavirus news conference inside number 10 Downing Street in London, Britain, 20 March 2020 (re-issued 05 April 2020). According to reports on 05 April 2020, British Prime Minister Boris Johnson was admitted to hospital ten days after being tested positive for coronavirus Covid-19. EPA/JULIAN SIMMONDS / POOL

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί μία διακυβερνητική επιτροπή που θα εξετάσει τα ζητήματα ρατσισμού και διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι μειονοτικές εθνοτικές ομάδες στο σύστημα εκπαίδευσης, υγείας και δικαιοσύνης, μετά τις διαμαρτυρίες του κινήματος Black Lives Matter.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την ένταση του συναισθήματος που επέδειξαν δεκάδες χιλιάδες άτομα που διαδήλωσαν σε βρετανικές πόλεις μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόυντ στη Μινεάπολη τον προηγούμενο μήνα.

«Αυτό που πραγματικά θέλω να κάνω ως πρωθυπουργός είναι να αλλάξω το αφήγημα, ώστε να σταματήσει η αίσθηση θυματοποίησης και προκατάληψης», είπε την Κυριακή σύμφωνα με το Reuters.

«Σταματάμε τις διακρίσεις, καταπνίγουμε τον ρατσισμό και αρχίζουμε να έχουμε μια πραγματική αίσθηση ελπίδας ότι θα πετύχουμε. Αλλά δεν θα είναι εύκολο. Πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τον πραγματικό ρατσισμό και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος».

Ο Σάιμον Γούλι, πρόεδρος της συμβουλευτικής μονάδας Φυλετικών Ανισοτήτων της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Τζόνσον μιλώντας για μία «αίσθηση» θυματοποίησης, πραγματικά «δεν βοηθάει καθόλου».

«Το “Μεγάλη” της Μεγάλης Βρετανίας βασίστηκε στη δουλεία και την αποικιοκρατία. Και ζούμε ακόμα και σήμερα με αυτή την κληρονομιά», είπε.

«Υπάρχουν δομές που αποκλείουν ανθρώπους – όταν μιλάμε γι’ αυτό δεν ενδίδουμε στη θυματοποίηση, κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση. Είναι κάτι που πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα».

Οι διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει μια αναθεώρηση του τρόπου που μνημονεύεται το αποικιοκρατικό και δουλεμπορικό παρελθόν της Βρετανίας.

Μόλις μία εβδομάδα αφότου διαδηλωτές στο Μπρίστολ έριξαν το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον, δουλέμπορου του 17ου αιώνα, η διοίκηση του Κόλστον Χολ, μιας αίθουσας συναυλιών στην πόλη, αφαιρεί το όνομά του από την πρόσοψη.

Σε μία ξεχωριστή στήλη στην εφημερίδα Telegraph, ο Τζόνσον είπε ότι έχει «πάρα πολλές αμφιβολίες σχετικά με την εντεινόμενη εκστρατεία να τροποποιηθεί ολόκληρο το πολιτιστικό τοπίο» ρίχνοντας αγάλματα.

«Ας αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό και ας αφήσουμε την κληρονομιά μας στην ησυχία της» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα