

Οι απότομες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου έχουν «βαθιές γεωπολιτικές ρίζες», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, με τα «βέλη» του να δείχνουν προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αρνήθηκε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως «πολιτικό όπλο».
Η τοποθέτηση του Ζοζέπ Μπορέλ έρχεται την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία των ευρωπαϊκών χωρών λόγω της «εκτίναξης» του ενεργειακού κόστους.
Η ενεργειακή κρίση αποτελεί πλέον κορυφαία προτεραιότητα της πολιτικής ατζέντας της ΕΕ και αποτέλεσε σημαντικό σημείο συζήτησης στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
Η ενεργειακή κρίση τροφοδοτείται σε σημαντικό βαθμό από το φυσικό αέριο, καθώς χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Η Ρωσία παρείχε πάνω από το 40 % των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ το 2019.
«Η αύξηση των τιμών για την ενέργεια έχει βαθιές γεωπολιτικές ρίζες. Είναι μέρος μιας γεωπολιτικής μάχης», δήλωσε ο Μπορέλ στην τελική συνέντευξη Τύπου της συνάντησης. «Υπάρχουν επίσης κανονιστικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν εσωτερικά … αλλά σίγουρα η τιμή του φυσικού αερίου, και η έλλειψή του, είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί από γεωπολιτική άποψη», είπε χαρακτηριστικά.
«Η Ρωσία έχει σεβαστεί όλα τα συμβόλαιά της, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι δεν τα παραδίδει όταν είπαν ότι θα το έκαναν, αλλά δεν έχει αυξήσει τις ποσότητες για τις οποίες έχει συμφωνηθεί», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις πωλήσεις φυσικού αερίου ως γεωπολιτικό «όπλο», χαρακτηρίζοντάς την «απλώς πολιτικά υποκινούμενη φλυαρία, η οποία δεν έχει καμία απολύτως βάση».
Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγορούν την ΕΕ ότι απομακρύνεται από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τον ρωσικό κολοσσό εξαγωγών φυσικού αερίου Gazprom και προτιμούν για να αγοράσουν το φυσικό τους αέριο στην αγορά spot, όπου οι τιμές μπορεί να αποδειχθούν πιο ασταθείς.
πηγή Politico
Σχετικά Νέα
Λευκός Οίκος: Συμφωνίες τελικού ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων υπέγραψαν ΗΠΑ και Κατάρ
Σε 1,2 τρισ. δολάρια ανέρχονται οι οικονομικές συμφωνίες «μαμούθ» που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η Δανία εξετάζει άρση της επί 40 χρόνια απαγόρευσης για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας
Η Δανία εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει μια 40ετή απαγόρευση για τη χρήση πυρηνικής.
Γαλλία: Δίνει 10 εκατ. ευρώ για την επισκευή θωράκισης του πυρηνικό σταθμού Τσερνομπίλ
Η Γαλλία θα συνεισφέρει 10 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή της θωράκισης στον πυρηνικό.
Πυρκαγιά σε αποθήκη φύλαξης χημικών προϊόντων κοντά στη Σεβίλλη
Σχεδόν 80.000 άνθρωποι κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με κλειστά τα παράθυρα και.