Μπορέλ: Αναμένουμε ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας στις 21 Σεπτεμβρίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συμφωνήσει για κυρώσεις κατά αξιωματούχων της Λευκορωσίας με φερόμενο ρόλο στην καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στις 21 Σεπτεμβρίου, ισχυρίστηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικά Θέματα, Ζοζέπ Μπορέλ.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Ζοζέπ Μπορέλ διευκρίνισε ότι το ζήτημα των κυρώσεων τόσο κατά άλλων αξιωματούχων όσο και κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου.

Την Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε ότι η ΕΕ σκοπεύει να επιβάλλει κυρώσεις σε 40 με 50 Λευκορώσους αξιωματούχους.

Η ΕΕ δήλωσε ότι οι προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, στις οποίες ο Λουκασένκο επανεξελέγη για έκτη φορά, «δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες». Παράλληλα, έχει επικρίνει τη σκληρή αντίδραση της κυβέρνησης της Λευκορωσίας απέναντι στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης.

Τα κράτη της Βαλτικής έχουν ήδη επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου του Λουκασένκο.

Οι διαδηλώσεις στη Λευκορωσία συνεχίζονται για πάνω από ένα μήνα και χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας για υπερβολική βία κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων, ενώ η κυβέρνηση καταλογίζει τις διαδηλώσεις σε ξένη παρέμβαση.

Σχετικά Νέα