

Η θέση του ουκρανικού στρατού στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, όπου πραγματοποιεί επίθεση από το περασμένο καλοκαίρι, θα είναι “σημαντική” στο πλαίσιο πιθανών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
“Η θέση τους στο Κουρσκ είναι σημαντική, διότι πρόκειται σίγουρα για ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μπορεί να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη χρονιά”, σημείωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι απωθεί νέα ουκρανική επίθεση σε αυτή τη μεθοριακή περιοχή όπου οι δυνάμεις του Κιέβου ήδη ελέγχουν πολλές εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, “η ομάδα επίθεσης του ουκρανικού στρατού ηττήθηκε από το πυροβολικό και την πολεμική αεροπορία” και “η επιχείρηση καταστροφής μονάδων των ουκρανικών δυνάμεων συνεχίζεται”.
Σε αυτή την περιοχή, η Ρωσία έχει τη στήριξη εδώ και εβδομάδες χιλιάδων στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τους Δυτικούς και το Κίεβο.
Ο ουκρανικός στρατός τηρεί σιγήν ιχθύος σε ό,τι αφορά την επιχείρηση, αλλά ο προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γιέρμακ δημοσίευσε ένα αρκετά ξεκάθαρο μήνυμα στην πλατφόρμα Telegram: “Περιφέρεια του Κουρσκ, καλά νέα. Η Ρωσία παίρνει αυτό που της αξίζει”.
Τα ουκρανικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα στο Κουρσκ σε μια αιφνιδιαστική εισβολή στις 6 Αυγούστου και τους τελευταίους πέντε μήνες αντιστέκονται στη στις προσπάθειες αντεπίθεσης της Ρωσίας και των πρόσφατα αναπτυχθέντων βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην περιοχή.
Σύμφωνα με ουκρανικές και δυτικές εκτιμήσεις, περίπου 11.000 στρατιώτες από τη σύμμαχο της Ρωσίας Βόρεια Κορέα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του Κουρσκ για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις της Μόσχας. Η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει την παρουσία τους.
Ο Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι οι ρωσικές και οι βορειοκορεατικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες στις μάχες στο Κουρσκ.
“Στις μάχες χθες και σήμερα κοντά σε ένα μόνο χωριό, τη Μαχνόβκα, στην περιοχή Κουρσκ, ο ρωσικός στρατός έχασε έως και ένα τάγμα Βορειοκορεατών στρατιωτών πεζικού και Ρώσους αλεξιπτωτιστές”, είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία σε βίντεο, αναφερόμενος σε αναφορά του ανώτατου Ουκρανού διοικητή.
Η νέα επίθεση στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ από τον ουκρανικό στρατό λαμβάνει χώρα δύο εβδομάδες πριν από την επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μια “άμεσης” κατάπαυσης του πυρός και υποσχέθηκε να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία για να σταματήσει “τη σφαγή”, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιό του.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη έχει διατυπώσει στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της για την Ουκρανία
Η Ευρώπη εξέφρασε στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με την Ουκρανία κατά.
Στην Ευρώπη η “σκυτάλη” της αβεβαιότητας – Πτώση στις αγορές, με το βλέμμα στα “μέτωπα” Τραμπ
Με πτωτικές διαθέσεις επιστρέφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις διακοπές του Πάσχα, καθώς η.