

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν πώς μπορούν να βοηθήσουν τους Αμερικανούς πολίτες που επιθυμούν να φύγουν από το Σουδάν, εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να βρει τρόπους για να συνεχιστεί η διπλωματική παρουσία της στη χώρα αυτή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Μπλίνκεν απέφυγε να διευκρινίσει πόσοι Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται στο Σουδάν. Είπε όμως ότι «δεκάδες» έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν. Πολλοί από αυτούς έχουν διπλή υπηκοότητα.
«Παραμένουμε σε στενή επαφή με τους Αμερικανούς πολίτες και με άτομα που συνδέονται με την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να παράσχουμε βοήθεια και να διευκολύνουμε την αναχώρηση όσων θέλουν να μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές. Επιπλέον, εξετάζουμε τις επιλογές μας για να ξαναρχίσουμε τη διπλωματική παρουσία μας στο Σουδάν, συμπεριλαμβανομένου και του Πορτ Σουδάν» είπε ο Αμερικανός υπουργός, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες επί του πεδίου είναι «πολύ δύσκολες».
Το Σάββατο οι ΗΠΑ απομάκρυναν όλο το διπλωματικό προσωπικό τους από την πρεσβεία στο Χαρτούμ και ανέστειλαν τη λειτουργία της.
Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πολλές δεκάδες Αμερικανοί ακολουθούν ένα κομβόι τον Ηνωμένων Εθνών με προορισμό το Πορτ Σουδάν και ότι ο αμερικανικός στρατός το παρακολουθεί με μη επανδρωμένα εναέρια μέσα.
Ο Μπλίνκεν ότι ορισμένα από αυτά τα κομβόι με τα οποία αλλοδαποί επιχείρησαν να φύγουν από το Σουδάν έγιναν στόχος «ληστών». Δεν διευκρίνισε αν σε αυτά μετείχαν και Αμερικανοί πολίτες.
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την εμπλοκή της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ στο Σουδάν, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, πιέζουν τη στρατιωτική ηγεσία του Σουδάν να παραμείνει την κατάπαυση του πυρός και Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε άμεση επαφή με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον επικεφαλής του κυβερνώντος Στρατιωτικού Συμβουλίου και τον αναπληρωτή του σε αυτό το Συμβούλιο, τον ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης RSF, στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό ή Χεμέτι.
Σχετικά Νέα
Διεθνής Αμνηστία: Ο στρατός της Ουγκάντας παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι απαραίτητο να προχωρήσει στην ανανέωση και.
Φρίντριχ Μερτς: Μεταρρυθμίζουμε την χώρα μας – H Γερμανία επέστρεψε
Μεταρρυθμίζουμε την χώρα μας, τόνισε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι.
ΗΠΑ: Μειώθηκε κατά 31% η δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας για τον καρκίνο αφότου ανέλαβε ο Τραμπ
Η χρηματοδότηση του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους που αφιερώνεται στην έρευνα κατά του καρκίνου μειώθηκε.
Βολιβία: Δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ο πρόεδρος Άρσε
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, ο Λουίς Άρσε, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες.