Μπήκε νερό στο αυτί σας; Μην τινάζετε το κεφάλι σας για να το βγάλετε

Κουνώντας το κεφάλι σας για να καθαρίσετε το ενοχλητικό νερό από τα αυτιά μετά από μια βουτιά στη θάλασσα ή ένα ντους μπορεί να φαίνεται φυσιολογική αντίδραση, αλλά νέα έρευνα λέει ότι το δυνατό τίναγμα θα μπορούσε να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη.

Τα νεαρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ και της εταιρείας Virginia Tech στις ΗΠΑ, οι οποίοι μελέτησαν την επιτάχυνση που απαιτείται για να φύγει το νερό από τα αυτιά, σύμφωνα με το RT.

Η επιστημονική ομάδα λέει ότι η πίεση του νερού αποτελεί βασικό παράγοντα για να παγιδευτεί το νερό στα κανάλια των αυτιών. Η επιτάχυνση που απαιτείται για την απομάκρυνση του νερού από το αυτί είναι χαμηλότερη στους ενήλικες, καθώς τα κανάλια των αυτιών τους είναι πιο μεγάλα. Βέβαια, το που ακριβώς είναι παγιδευμένο το νερό αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα για το πόσο εύκολα μπορεί να απομακρυνθεί.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν καλά νέα για όσους είναι επιρρεπείς σε αυτό το πρόβλημα.

«Πιθανότατα, η τοποθέτηση στο αυτί μερικών σταγόνων υγρού με χαμηλότερη επιφανειακή πίεση από το νερό, όπως το αλκοόλ ή το ξύδι, θα μείωνε τη δύναμη της επιφανειακής πίεσης επιτρέποντας στο νερό να εξέλθει» σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας.

Πηγή: RT

Σχετικά Νέα