

“Αυτή είναι μια καλή ημέρα για το Ισραήλ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για τον κόσμο”, ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του με την οποία αντέδρασε στην εξόντωση του ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Γιάχια Σινγουάρ, από το Ισραήλ.
“Λίγο μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, διέταξα το προσωπικό των Ειδικών Επιχειρήσεων και τους επαγγελματίες του κλάδου πληροφοριών μας να εργαστούν δίπλα-δίπλα με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους για να βοηθήσουν στον εντοπισμό του Σινουάρ και άλλων ηγετών της Χαμάς που κρύβονται στη Γάζα”, συνέχισε ο κ. Μπάιντεν.
“Με τη βοήθειά από τις μυστικές μας υπηρεσίες, ο ισραηλινός στρατός καταδίωξε αμείλικτα τους ηγέτες της Χαμάς, διώχνοντάς τους από τις κρυψώνες τους και αναγκάζοντάς τους να τραπούν σε φυγή”, συνέχισε.
“Σπάνια υπήρξε μια στρατιωτική εκστρατεία σαν αυτή”, είπε ο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι η Χαμάς έχει λειτουργήσει μέσα από εκατοντάδες μίλια σηράγγων, δρώντας κάτω και γύρω από τους πονεμένους αμάχους της Γάζας. “Σήμερα, ωστόσο, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι κανένας τρομοκράτης πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη, όσος καιρός κι αν χρειαστεί”.
“Για τους Ισραηλινούς φίλους μου, αυτή είναι αναμφίβολα μια ημέρα ανακούφισης και μνήμης, παρόμοια με τις σκηνές στις οποίες έγιναν μάρτυρες σε όλες οι Ηνωμένες Πολιτείες αφότου ο Πρόεδρος Ομπάμα διέταξε την επιδρομή για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011”.
Play Video
“Το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να εξαλείψει την ηγεσία και τη στρατιωτική δομή της Χαμάς”, ξεκαθάρισε ο Μπάιντεν.
Επανέλαβε δε το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε για πρώτη φορά τον Μάιο ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιήσει μια νέα επίθεση όπως εκείνη που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου. Αυτή του η διαπίστωση έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να παροτρύνει το Ισραήλ να εργαστεί για τον τερματισμό του πολέμου στο Γάζα.
Ο Μπάιντεν τόνισε ότι σύντομα θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους Ισραηλινούς ηγέτες “για να τους συγχαρεί, να συζητήσουν τον δρόμο για να φέρουν τους ομήρους πίσω στις οικογένειές τους και να τερματίσουν οριστικά αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος έχει προκαλέσει τόση καταστροφή σε αθώους ανθρώπους”.
“Υπάρχει τώρα η ευκαιρία για ένα “μετά” στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία και για μια πολιτική διευθέτηση που να παρέχει ένα καλύτερο μέλλον για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους”.
“Ο Γιάχια Σινουάρ ήταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων. Αυτό το εμπόδιο δεν υπάρχει πλέον. Αλλά μένει πολλή δουλειά μπροστά μας”, κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Ένας νεκρός από κατάρρευση μέρους εκκλησίας στο Σεντ Λούις μετά από σφορδή καταιγίδα
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δυο ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια.
Διάσκεψη για το παλαιστινιακό από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου
Η διεθνής διάσκεψη στην οποία θα συμπροεδρεύσουν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία για.