Μπάιντεν: Δεν είναι αναπόφευκτη μια ύφεση

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι η ύφεση στις ΗΠΑ δεν είναι «αναπόφευκτη» μετά από μια συνομιλία με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Λόρενς Σάμερς, ο οποίος βλέπει σημαντικές πιθανότητες η χώρα να βρεθεί σε μάχη με τον στασιμοπληθωρισμό.

«Μιλούσα με τον Λάρι Σάμερς σήμερα το πρωί και δεν υπάρχει κάτι που δεν αποφεύγεται (για την ύφεση)», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα στο Ρεχόμποθ Μπιτς του Ντέλαγουερ. «Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια αλλαγή στο Medicare και μια μείωση στο κόστος της ινσουλίνης».

Ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου βρίσκονται σε συνομιλίες για νομοθεσία που στοχεύει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, τη χαλιναγώγηση του ελλείμματος και την αναβίωση τμημάτων της ατζέντας του Μπάιντεν. Τα περιγράμματα μιας πιθανής συμφωνίας παραμένουν υπό διαπραγμάτευση, αλλά το πακέτο πιθανότατα θα περιλαμβάνει περιορισμό της τιμής της ινσουλίνης — ένα βασικό φάρμακο για τους διαβητικούς — και ομοσπονδιακές επενδύσεις τόσο σε καθαρή ενέργεια όσο και σε ορυκτά καύσιμα, είπαν άνθρωποι που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα.

Θα μειώσει επίσης περαιτέρω το έλλειμμα του προϋπολογισμού και θα ενισχύσει τους φόρους για τους πλούσιους, τις εταιρείες ή και τα δύο.

Οι Δημοκρατικοί αναζητούν απεγνωσμένα μια πολιτική απάντηση στον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών και, αν δεν περιοριστεί, είναι βέβαιο ότι θα τους κοστίσει τον έλεγχο της Βουλής, της Γερουσίας ή και των δύο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Η βενζίνη, ένα κρίσιμο συστατικό του αμερικανικού προϋπολογισμού των νοικοκυριών, κοστίζει 5 δολάρια το γαλόνι κατά μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο, και σημείωσε ρεκόρ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Επιδιώκοντας να τιθασεύσει το κύμα του κόστους διαβίωσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιτάχυνε την εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1994. Η κίνηση οδήγησε νέες απώλειες στη Wall Street και αύξησε τις πιθανότητες ύφεσης που μόνο επιδεινώνουν τα πολιτικά προβλήματα του Μπάιντεν.

Ο Σάμερς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συνεργάτης στην τηλεόραση του Bloomberg, επέκρινε τη Fed ότι δεν λογοδοτούσε για τα λάθη της και δεν συνειδητοποίησε τη ζημιά στην αξιοπιστία της, αφού τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό διέλυσαν τις ελπίδες ότι είχε επιτευχθεί μια κορύφωση.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα