Μόρια- Πυρκαγιά:  Νεκρή μια γυναίκα και το μωρό της

Επιβεβαιώθηκε ο φόβος για νεκρούς, καθώς απανθρακωμένο πτώμα μιας γυναίκας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης – Εξέγερση στο υπερπλήρες κέντρο, μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και αστυνομίας

Ένα πολύ δύσκολο απόγευμα έζησαν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στον υπερπλήρη καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Πυρκαγιά που ξέσπασε σε κοντέινερ, το οποίο καταστράφηκε, επεκτάθηκε σε άλλους επτά οικίσκους γύρω στις 5 το απόγευμα. Επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές πληροφορίες για νεκρούς, ενώ την πυρκαγιά ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης και συγκρούσεων προσφύγων και μεταναστών με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Νεκρή μια γυναίκα και το μωρό της

Για δύο νεκρούς κάνουν λόγο τα, μέχρι τις 8 το βράδυ, στοιχεία και πληροφορίες που έχει η Αστυνομία. Σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, από το ΚΥΤ της Μόριας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης απανθρακωμένη σορός και διενεργείται εξέταση από ιατροδικαστή. Οι αστυνομικές δυνάμεις – σύμφωνα με το ΑΠΕ, ωστόσο βίντεο καταγράφουν διαφορετική κατάσταση – δεν έχουν φτάσει ακόμα στο χώρο όπου βρίσκονται τα κοντέινερ, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει και δεύτερη σορός.

Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής από αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το απανθρακωμένο πτώμα που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ανήκει σε γυναίκα, ενώ για το δεύτερο θύμα που δεν έχει επιβεβαιωθεί, οι ίδιες πληροφορείς αναφέρουν ότι είναι πιθανότατα παιδί.

Σκηνές αλλοφροσύνης

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λέσβο, οι οικογένειες στον υπερπλήρη καταυλισμό ψάχνουν τους δικούς τους μετά το χάος που επικράτησε. Κάποιοι πρόσφυγες αποχωρούν από τον καταυλισμό, αλλά στο δρόμο υπάρχει φραγμός της αστυνομίας. Σύμφωνα με το «Νησί» (που έχει μεταδώσει ότι είναι νεκρή μια γυναίκα και το μωρό της), πρόσφυγες και μετανάστες απεγκλώβισαν το μωρό, νεκρό, από τα αποκαϊδια, και το περιέφεραν θρηνώντας μες στον καταυλισμό.

Στη Μυτιλήνη, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, θα μεταβούν αστυνομικές ενισχύσεις (με C-130 σύμφωνα με δημοσιεύματα), ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στη Μόρια – επίσημης δυναμικότητας περίπου 3.500 ατόμων – διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 12.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας από το 2016, οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου δεν μπορούν να φύγουν από αυτά («γεωγραφικός περιορισμός») μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν – πλην των ευάλωτων περιπτώσεων.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να απομακρύνει τον κόσμο, ενώ η φωτιά φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο:

Δημοσίευση στα social media κατά τις 7.30: Η κατάσταση έχει τώρα ηρεμήσει. Πώς συνδέονται οι φωτιές, πόσα είναι τα θύματα και οι τραυματισμένοι είναι ακόμα μη επιβεβαιωμένο. Κάδοι σκουπιδιών σκορπισμένοι σε όλο το δρόμο μέχρι τον ελαιώνα [δίπλα στο κέντρο]. Οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν χώρο για τα σλιπινγκ μπαγκ για να κοιμηθούν τη νύχτα

H ανακοίνωση της αστυνομίας: Δεν έχει εξακριβωθεί η ύπαρξη θυμάτων – Το υπουργείο στέλνει αστυνομικές ενισχύσεις, τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και τον γ.γ. Μεταναστευτικής πολιτικής

Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, λόγω επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει.

Είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές, η πρώτη την 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Υπάρχουν πληροφορίες αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί αν υπάρχουν θύματα.

Ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις αναχωρούν ήδη με προορισμό την Μυτιλήνη. Στο σημείο μεταβαίνουν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σχετικά Νέα