

Θετικές προοπτικές έχουν οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τη Moody’s που προβλέπει σταθεροποίηση των κεφαλαίων τους, αύξηση των κερδών τους μετά από χρόνια και αύξηση των επιχειρηματικών δανείων που θα δώσουν καθώς και ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών τους από τα «κόκκινα δάνεια».
Ο οίκος εκτιμά ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν με μοχλό την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Έτσι η Moody’s διατηρεί τις θετικές προοπτικές (outlook) για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πληθωριστικές πιέσεις, που ενδέχεται να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη φέτος, με πιθανή ανάκαμψη της δραστηριότητας το 2023. Μάλιστα η Moody’s χαρακτήρισε θετικές τις προοπτικές μόνο για τις τράπεζες στην Ελλάδα και τη Νορβηγία, σε αντίθεση με τις χώρες της Βαλτικής όπου οι προοπτικές για Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία είναι αρνητικές, έναντι απλώς σταθερών προοπτικών για τις τράπεζες στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Moody’s αναφέρει πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα φθάσει στο 3% φέτος και θα ανέλθει στο 4,3%, το 2023, εκτιμώντας, ότι η οικονομική ανάπτυξη και η πιστωτική ζήτηση θα παραμένουν ισχυρές για τις τράπεζες, παρά το δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον.
Η ελληνική οικονομία εισήλθε δυναμικά το 2022 με σταθερή ανάκαμψη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέει ο οίκος. Η στρατιωτική σύγκρουση έχει προκαλέσει σημαντική άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων. Ωστόσο, τα σημαντικά κεφάλαια της Ε.Ε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα βοηθήσουν στην αύξηση των πιστωτικών ροών και τον μετριασμό των κινδύνων τους επόμενους 12-18 μήνες.
Αύξηση επιχειρηματικών δανείων
Η ισχυρή εταιρική πιστωτική ζήτηση θα συνεχιστεί προβλέπει η Moody’s και θα ενισχύσει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και της βασικής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, ενώ επισημαίνει ότι οι ανάγκες για προβλέψεις ζημιών από δάνεια (που δεσμεύουν τώρα τραπεζικά κεφάλαια), θα είναι σημαντικά χαμηλότερες.
Τα κεφάλαια των τραπεζών θα σταθεροποιηθούν επειδή οι τράπεζες ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών των τιτλοποιήσεων NPEs εμπροσθοβαρώς το 2020-2021 και η χρηματοδότηση και η ρευστότητα θα παραμείνουν υγιείς καθώς αυξάνονται οι καταθέσεις πελατών. «Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία μας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την ποιότητα ενεργητικού και την κερδοφορία τους παρά τις οικονομικές προκλήσεις, με σταθερά κεφάλαια και ρευστότητα», επισημαίνει ο οίκος.
Αύξηση κερδών, μετά από χρόνια
Ο οίκος τονίζει, πως οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στη βελτίωση της κερδοφορίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII). Παρά την αναμενόμενη πίεση στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών και στα NII από τις πωλήσεις των NPE, αναμένει νέο δανεισμό, υψηλότερα έσοδα από προμήθειες, συγκράτηση του κόστους και χαμηλότερες προβλέψεις για ζημίες δανείων τα οποία και θα στηρίξουν τα κέρδη των τραπεζών τους επόμενους 12-18 μήνες.
Οι τράπεζες στοχεύουν σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) κοντά στο 10% έως το 2024, με ορισμένες να έχουν ήδη επιτύχει ROE 6%-7% το 2021, λέει η Moody’s. Η αύξηση του ROE θα επιτρέψει στις τράπεζες να αρχίσουν να πληρώνουν μερίσματα μετά από δέκα και πλέον χρόνια «αποχής».
Τα επίπεδα κεφαλαίου θα σταθεροποιηθούν
Ο οίκος αναμένει ότι κεφάλαια του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα είναι γενικά σταθερά, παραμένοντας πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέφεραν σταθμισμένο μέσο δείκτη Common Equity Tier 1 (CET1) περίπου 14% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,6% τον Δεκέμβριο του 2021, μετά από αυξήσεις κεφαλαίου, απομόχλευση και πώληση περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων εκτός του πυρήνα των ασικών εργασιών τους, τα τελευταία χρόνια. Πάντως, οι μεγάλες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, θα συνεχίσουν να υπονομεύουν την ποιότητα του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, καθώς αποτελούν ποσοστό πάνω από το μισό του CET1, σύμφωνα με τη Moody’s.
Τα «κόκκινα δάνεια» θα μειωθούν κι άλλο
Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν σημαντικά τα NPEs το 2021, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων που σχεδιάζουν να συνεχίσουν το 2022 με το σχέδιο Ηρακλής το οποίο βοήθησε στη μείωση των NPEs.
Ο δείκτης NPE μειώθηκε συνολικά περίπου στο 10% τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου, από 33% στο τέλος του 2020 και 49% τον Δεκέμβριο του 2016. Παρά την πτώση, ο δείκτης NPE της Ελλάδας παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη και ορισμένα τρωτά σημεία παραμένουν από τις καθαρές εισροές NPE που προέρχονται κυρίως από τα παλαιά προβληματικά δάνεια.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στόχο έναν μονοψήφιο δείκτη NPE τους επόμενους 12-18 μήνες, αναφέρει ο οίκος, που επισημαίνει ότι δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες αναφέρουν ήδη νέα μείωσή τους, με δείκτες σχεδόν στο 7% από τον Δεκέμβριο του 2021.
Τα νέα κυβερνητικά μέτρα κρατικής στήριξης θα μειώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις στους ευάλωτους δανειολήπτες, ενώ ο νέος δανεισμός προς τις εταιρείες κερδίζει έδαφος και θα συμβάλει επίσης στη διατήρηση της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών.
Σχετικά Νέα
Γιορτινό τραπέζι: Τα απαραίτητα αγοράζει ο κόσμος από τη Βαρβάκειο και το Καπάνι – Μικρή πτώση στις τιμές σήμερα
Την τελευταία στιγμή περιμένουν πολλοί καταναλωτές για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το αυριανό πασχαλινό.
Πασχαλινές διακοπές: Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κέρκυρα και Πήλιο στις πρώτες επιλογές των ταξιδιωτών – Ποιοι προορισμοί ξεχώρισαν
Ισχυρή τουριστική κίνηση καταγράφεται ήδη από το Πάσχα, με τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή σεζόν να.
Γιορτινό τραπέζι: Τα απαραίτητα αγοράζει ο κόσμος από τη Βαρβάκειο και το Καπάνι – Μικρή πτώση στις τιμές σήμερα
Την τελευταία στιγμή περιμένουν πολλοί καταναλωτές για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το αυριανό.
Μεγάλη άνοδος στον αριθμό των διαθέσιμων Αirbnb στην Ελλάδα
Μικρή κάμψη κατέγραψε η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων τον Μάρτιο, σύμφωνα με την τελευταία.