

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού απο την ελληνική πολιτεία, αλλά και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό μίλησε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δώσει το λόγο στους ειδικούς.
O Έλληνας πρωθυπουργός έχει αναφέρει μεταξύ άλλων:
- «Όπως γνωρίζετε υπάρχει ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για φάρμακα, εξοπλισμό και κλίνες ΜΕΘ. Η Ε.Ε. έχει προχωρήσει στη θέσπιση μιας κοινής σύμβασης για την προμήθεια εξοπλισμού. Βλέπουμε κάποιες ενδείξεις, σαφώς, να χειριστούμε με αποτελεσματικό τρόπο την κρίση του κορωνοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κινητοποιήσαμε πολύ γρήγορα την ιδιωτική πρωτοβουλία για να συνδράμει την προσπάθεια που κάνουμε. Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη προς το κράτος και την κυβέρνηση, έπειτα από 10 χρόνια κρίσης».
- «Νομίζω ότι η τάση είναι ενθαρρυντική. Εφαρμόσαμε αυστηρά μέτρα απόστασης σε σχετικά πρώιμο στάδιο και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες γι’ αυτό».
- «Είμαι στο γραφείο και διοικούμε τη χώρα μέσω τηλεδιασκέψεων οι συνεργάτες μου κι εγώ. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα στο ψηφιακό μέλλον. Αυτή η κρίση αποτέλεσε και μια ευκαιρία για το ελληνικό κράτος να εναγκαλιστεί την ψηφιακή τεχνολογία».
Ερωτηθείς σχετικά με τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών, ακόμη και μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει όντως παγκόσμιος ανταγωνισμός και «κάθε χώρα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι μόνη της σε αυτή την προσπάθεια». Τόνισε όμως ότι η Κομισιόν έχει βάλει κάποιους όρους, έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής των μέσων αυτών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά αυτές οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο και υπάρχει μία ασυμμετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι «πρέπει να επανεξετάσουμε την δυνατότητα να παράξουμε κάποια από αυτά τα μέσα στις χώρες μας για να μην εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές» και κατέληξε επισημαίνοντας πως: «Όταν είσαι σε κρίση κάθε κράτος-μέλος είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να διασφαλίσει για τους πολίτες του τα αναγκαία αγαθά και η Ελλάδα δεν έχει αποτελέσει εξαίρεση».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική πολιτεία είχε πολλές δωρεές μεγάλες και μικρές από τον ιδιωτικό τομέα, που βοήθησε στην προμήθειαπροστατευτικού εξοπλισμού από το εξωτερικό, ευχαριστώντας τους δωρητές.
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «αυτός ο ιός εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τον σταματήσουμε, να τηρούμε τις αποστάσεις και πρέπει να πούμε στον κόσμο την αλήθεια» και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι ότι έχω μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πολίτες να τους πω την αλήθεια. Είναι πολύ δύσκολο να μείνεις σπίτι, όλοι υπομένουμε τις οικονομικές συνέπειες, αλλά η νούμερο ένα προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων. Δεν θέλουμε το σύστημα υγείας μας να φτάσει στα όριά του. Δεν θέλουμε να πρέπει να διαλέξουμε ποιος θα πάει σε αναπνευστήρα και ποιος όχι».
Ερωτηθείς για το φόβο κρούσματος στη Μόρια ή σε άλλο κέντρο μεταναστών και προσφύγων, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δόξα τω Θεώ δεν έχουμε καμία περίπτωση στο νησί της Λέσβου, είχαμε μόνο μία περίπτωση σε ένα στρατόπεδο στην ηπειρωτική χώρα». Εκτίμησε ότι γίνεται πολύ καλή ανιχνευση στην αρχή ενός κρούσματος. Τόνισε ότι το κράτος παρακολουθεί πολύ στενά τι συμβαίνει στη Λέσβο, όπου παραδέχθηκε ότι είναι περίπλοκη κατάσταση, ενώ υπενθύμισε ότι σχέδιο της κυβέρνησης ήταν πάντα να αποσυμφορηθεί η Λέσβος και τα άλλα νησιά.
«Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι πολύ περίπλοκο και συνδέεται με το τι συνέβη στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα. Είχαμε μία ξεκάθαρη προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απελπισμένους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες, να τους σπρώξει στην Ελλάδα για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν δούλεψε. Η Ελλάδα προστάτεψε και θα προστατεύει τα σύνορα της. Αλλά νομίζω ότι ταυτόχρονα έχουμε και καλές επιδόσεις στο ανθρωπιστικό επίπεδο. Παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει στα camps, έχουμε ευρωπαϊκή υποστήριξη, ενισχύουμε τις εγκαταστάσεις υγείας. Τα νησιά είναι σχετικά απομονωμένα, ελέγχουμε ποιος πηγαίνει και ποιος φεύγει σχετικά εύκολα και κοιτάμε να προστατέψουμε τις περιοχές της Ελλάδας όπου δεν είχαμε κάποιο κρούσμα και δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής τα νησιά ανήκουν σε αυτή την κατηγορία».
Σχετικά Νέα
Τραμπ: Με Tesla Cybertruck και μαχητικά αεροσκάφη η υποδοχή του στο Κατάρ
Η μία υποδοχή είναι εντυπωσιακότερη από την άλλη, στην επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή..
Δώδεκα ερωταπαντήσεις για τον ΝΟΚ – Οι αλλαγές που προκύπτουν με τη νέα τροπολογία
Σε μια κρίσιμη νομοθετική παρέμβαση προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την.
Κοινωνικός τουρισμός: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις
Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για όσους θέλουν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα Κοινωνικός.
Ουκρανικό: Στην Τουρκία στραμμένα όλα τα βλέμματα
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα ηγηθεί τελικά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, της ρωσικής.