Μητσοτάκης στη 84η ΔΕΘ: Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε – Ποιες φοροελαφρύνσεις θα ανακοινώσει

Σε μία «Συμφωνία Δημιουργίας», «Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος», «Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου» θα καλέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τους πολίτες, στην ομιλία του από το βήμα της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Τώρα υπάρχει όχι απλά το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα. Αλλά και το σχέδιο για το πώς θα πετύχουμε αυτόν το στόχο. Που θα τηρηθεί με σαφές χρονοδιάγραμμα και μεθοδική δουλειά. Όπως και η ομάδα που έχει επωμισθεί τη βαριά ευθύνη να το υλοποιήσει», αναμένεται να πει.

Η επιλογή του είναι να μην αναφέρει καν το όνομα του Αλέξη Τσίπρα ή τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποφύγει τα γνωστά επιχειρήματα περί «καμένης γης» που ακούγονται κατά κόρον από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στη ΔΕΘμ άλλοτε δικαιολογημένα και άλλοτε ως άλλοθι για τις δεσμεύσεις που έμειναν γράμμα κενό. «Ειπώθηκαν τόσο πολύ στο παρελθόν, που τελικά κάηκαν τα ίδια» θα υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης. «Θα περιοριστώ, μόνο σε 4 λέξεις που συμπυκνώνουν την πολιτική μας: Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε.»

Μήνυμα στους δανειστές

Αναδεικνύοντας την δική του στρατηγική που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη του προκατόχου του, θα στείλει το μήνυμα στους θεσμούς ότι επιλέγει τη γραμμή της συνεννόησης και όχι της ρήξης που κατέληξε σε κωλοτούμπες και νέα μέτρα.

«Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες» θα πει ο πρωθυπουργός. «Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα».

Θεωρεί ότι είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιο μας παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. «Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς» υπογραμμίζει.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Θα επαναλάβει και τη γνωστή θέση του ότι στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά αποτελέσματα της κυβέρνησης, θα διεκδικήσει «πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα».  «Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές».

Η συζήτηση, πάντως, έχει αρχίσει. Η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για την ανάγκη της μείωσης τους στο 1,5% ή 2%.

Ο πρωθυπουργός θα αφήσει αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση. «Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα.
Που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας.»

Το σχέδιο και η λογοδοσία

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιό του για το επόμενο δωδεκάμηνο ώστε στην 85η ΔΕΘ να αξιολογηθεί ως προς τι υλοποίησε και τι όχι. «Με άλλα λόγια, από φέτος -και για τα επόμενα χρόνια- το βήμα  της Διεθνούς Έκθεσης γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού και μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων» θα πει. «Αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας. Εδώ θα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις αντί να εκπέμπονται υποσχέσεις. Και τον επόμενο Σεπτέμβριο, και στην ίδια αίθουσα, θα εκθέτουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας. Με ικανοποίηση για τις επιτυχίες. Αλλά και με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που θα έχουν παρουσιαστεί στο μεσοδιάστημα.»

Οι φοροελαφρύνσεις

Θεωρεί την Οικονομία και την Ανάπτυξη το «κλειδί» για κάθε βήμα της χώρας.

Τέσσερα είναι τα κύρια πεδία, οι δράσεις των οποίων θα υπηρετήσουν την Ανάπτυξη όπως θα επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Φορολογική πολιτική, Επενδύσεις, οι σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας και το Παραγωγικό Ψηφιακό Κράτος.

Θα δεσμευτεί ότι:

*Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα.

*Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.Ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

*Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10%  σε 5%.

*Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και  δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

Επενδύσεις

Όσον αφορά τις επενδύσεις, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει: «Πριν κλείσει το 2019 προωθούνται με ταχύτητα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια, όπως δήλωσε. Τα οποία θα προσφέρουν στη χώρα δημόσια έσοδα και στους πολίτες θέσεις εργασίας και καλές αμοιβές.
Και στον Τουρισμό δρομολογούνται ήδη πολλές νέες επενδύσεις, με εμβληματικές αυτές σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα».

«Ανάπτυξη για Όλους», όμως, σημαίνει επίσης και ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης» θα υποστηρίξει ο πρωθυπουργός. «Γιατί επιτυχία θα είναι όταν, παράλληλα με ένα μεγάλο έργο, θα αυξάνει τον τζίρο του και ένα μικρό μαγαζί».

Το πρώτο δείγμα γραφής η κυβέρνηση το δίνει την επόμενη εβδομάδα με ένα διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σε διαβούλευση και κάνει μια πρώτη μεγάλη τέτοια προσπάθεια.

*Άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων.

*Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας. Και ακόμη, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες.

 Μεταρρυθμίσεις

Ο κ.Μητσοτάκης θα επικαλεστεί μια «κεντρική ιδεολογική διαφορά» με τον ΣΥΡΙΖΑ, χαμηλώνοντας τους τόνους που χρησιμοποιούσε όταν τον κατηγορούσε για λαϊκισμό.

«Στο μέτωπο της Οικονομίας έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθήσουμε συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κάθε μέτρο μας θα είναι αυστηρά κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητές μας. Ταυτόχρονα, όμως, θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης. Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία».

Τα εργασιακά

Τα εργασιακά αποτελούν το υπογάστριο της ελληνικής κοινωνίας και πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.  «Αποδίδω μεγάλη σημασία στον τομέα αυτόν» θα πει ο κ. Μητσοτάκης. «Στόχος μας η προστασία των εργαζομένων, η στήριξή της πλήρους απασχόλησης, και βέβαια η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας».

Αναμένεται όμως να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ρυθμίσεις που θα προκαλέσουν αντιδράσεις. «Δυστυχώς η συζήτηση γύρω από τα εργασιακά γίνεται συχνά πεδίο ανακύκλωσης ξεπερασμένων ιδεοληψιών» δήλωσε. «Ας δούμε την αλήθεια κατάματα. Η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα».

Ψηφιακό κράτος

Η ψηφιακή πραγματικότητα είναι το τέταρτο πεδίο όπου κρίνεται η «Ανάπτυξη για Όλους» και αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη! «Γιατί ο 21ος αιώνας απαιτεί, πρώτα από όλα, ένα Ψηφιακό Κράτος!» τόνισε. «Γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη».

Σήμερα, η Ελλάδα είναι ουραγός σε όλους τους ψηφιακούς δείκτες: 26η στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δέσμευσή μας, λοιπόν, είναι εντός τετραετίας η χώρα να βρεθεί στον μέσο όρο της Ένωσης» θα τονίσει. «Ξεκινώντας με το εθνικό πλαίσιο κατά της γραφειοκρατίας με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Θα δεσμευτεί ότι πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης θα είναι να κάνει τον πολίτη σύμμαχο στην καταπολέμηση της ταλαιπωρίας του. «Θεσμοθετούμε το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους».

Νέες ταυτότητες

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ότι αλλάζουν οι ταυτότητες.
«Πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες. Που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου. Αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενο «απομακρυσμένη ταυτοποίηση. Θα μπορούμε, έτσι, με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά.»

Θεσσαλονίκη

Ειδικό κομμάτι στο κυβερνητικό σχέδιο θα είναι αφιερωμένο σε έργα στη Θεσσαλονίκη και για τη βόρεια Ελλάδα όπως θα προαναγγείλει ο κ.Μητσοτάκης. Μεταξύ άλλων θα ανακοινώσει την προώθηση νομοθετικών πράξεων για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Το ακίνητο στην Περαία θα φιλοξενήσει το «Thess/Intec». Ένα νέο πάρκο καινοτομίας το οποίο θα χρηματοδοτήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία.

«Πρόκειται για ένα τεχνολογικό πάρκο που θα προσελκύσει επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης» αναμένεται να πει στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει από τώρα μνημόνια συνεργασίας ώστε να αναβαθμίσουν εκεί τα ερευνητικά τους τμήματα».

Πηγή: newpost.gr

Σχετικά Νέα