

Πριν από το Πάσχα του 2023 θα εγκαινιαστεί η νέα δομή μεταναστών στη Βάστρια Λέσβου ανακοίνωσε ο Νότης Μηταράκης. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου πρόσθεσε ότι αρχικά θα είναι ονομαστικής δύναμης 3.000 ανθρώπων.
Ο Νότης Μηταράκης συνέχισε λέγοντας ότι η προοπτική για τη νέα δομή στη Βάστρια Λέσβου είναι να αυξηθούν σε επίπεδο δυνατότητας φιλοξενίας 5.000 μεταναστών και προσφύγων.
Σε συνέντευξή του «stonisi.gr», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αποκάλυψε: «Ο καταυλισμός της Βάστριας θα έχει όταν εγκαινιαστεί πριν από το Πάσχα του 2023 ονομαστικής δύναμης 3.000 ατόμων. Με προοπτική οι υποδομές να αυξηθούν σε επίπεδο δυνατότητας φιλοξενίας 5.000 ατόμων».
Όπως σημείωσε, πάντως, ο κ. Μηταράκης «το όριο της πραγματικής χρήσης τέτοιων δομών όπως συμβαίνει και στη Σάμο δεν μπορεί να υπερβαίνει σε φυσιολογικές συνθήκες τα 1.000 με 1.500 άτομα. Κάτι που συμβαίνει και στην περίπτωση του Καρά Τεπέ».
Μηταράκης: Ένας εργαζόμενος προς έναν φιλοξενούμενο
Στη δομή της Βάστριας θα απασχολούνται περίπου 500 άτομα. Με τους Αστυνομικούς και όλο το άλλο προσωπικό θα υπάρχει περίπου μια σχέση ένας εργαζόμενος προς ένα φιλοξενούμενο. «Το μεταναστευτικό έχει και μια θετική ανάγνωση» σημείωσε ο κ. Μηταράκης. Και συνέχισε: «Δημιουργείται ένας ικανός αριθμός θέσεων εργασίας. Δεν ονειρευόμαστε βέβαια αυτήν την ανάπτυξη αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα νησιά είναι πύλη εισόδου. Δεν είναι κακό να αναγνωρίσουμε σε αυτή την πραγματικότητα και ένα θετικό πρόσημο και να μην κυριαρχούν μόνο οι αρνητικές επιπτώσεις».
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-LE5uJA15O4?feature=oembed]
Σχετικά με το αν τα εγκαίνια της Βάστριας θα σημάνουν και το κλείσιμο της δομής του Καρά Τεπέ ο Υπουργός μετανάστευσης και ασύλου σημείωσε ότι αυτό είναι αυτονόητο. Όσον αφορά το μέλλον του σημερινού πολυσυζητημένου καταυλισμού ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης θα χρηματοδοτήσει όποια πρόδρομα έργα του ζητηθούν και εφόσον του ζητηθούν. Προς το παρόν πάντως δεν του έχει ζητηθεί τίποτα.
Μηταράκης για το μέλλον της Μόριας
Για το θέμα της αξιοποίησης του στρατοπέδου όπου βρισκόταν ο καταυλισμός της Μόριας ο κ. Μηταράκης τόνισε πως περιμένει το πράσινο φως για να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του Δήμου Μυτιλήνης για την αγορά του στρατοπέδου από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στο οποίο ανήκει.
Για τη δομή της Βάστριας ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι υπάρχει πλήρης σχεδιασμός βιολογικού καθαρισμού και διάθεσης των όποιων υπολειπόμενων λυμάτων, ύδρευσης και φυσικά τίποτα δεν θα καταλήγει στον κόλπο της Καλλονής. «Η δομή κατασκευάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάρχει η μέγιστη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος».
Στο ερώτημα περί της δημιουργίας της δομής μέσα σε χώρους πρασίνου, ο υπουργός είπε ότι για κάθε προτεινόμενη περιοχή υπάρχει από κάποιον επιχείρημα γιατί δεν πρέπει να γίνει. Προτάσεις όμως για τη δημιουργία της δομής δεν υπήρξαν. Οπότε και επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος».
Σχετικά Νέα
Κ. Πιερρακάκης: Δεσμευόμαστε σε μια διεθνή οικονομική τάξη βασισμένη σε κανόνες
Τη δέσμευση της Ελλάδας σε μια διεθνή οικονομική τάξη βασισμένη σε κανόνες, καθώς και.
Σ. Ζαχαράκη στη σύνοδο Υπουργών Παιδείας στις Βρυξέλλες: Απαραίτητη η καλλιέργεια δεξιοτήτων μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, για μια Ευρώπη ανταγωνιστική
Η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια κρίσεων, η σημασία.
Φλωρίδης: Τα Χριστούγεννα είχαν ενεργοποιηθεί 50.000 ψεύτικοι λογαριασμοί που ενημέρωναν για τα Τέμπη
«Τα τεράστια ψεύδη και οι κατηγορίες περί συγκάλυψης κατέρρευσαν» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος.
Ζ. Κωνσταντοπούλου για το πόρισμα του ΕΜΠ- Οργιάζουν οι μεθοδεύσεις, να δώσει εξηγήσεις ο κ. Καρώνης
Όσα δημοσιεύονται σήμερα ως πορίσματα του καθηγητή Καρώνη, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα.