

«Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, αντιμετώπισε σημαντικές μεταναστευτικές ροές το 2019 και στις αρχές του 2020. Ως αποτέλεσμα, οι δομές στα νησιά αντιμετώπισαν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Από τις αρχές του 2020 μεταφέραμε 25.000 μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα. Μόνο από την Λέσβο, μεταφέρθηκαν 14.000 μετανάστες, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και εκδίδουμε τώρα πολλές αποφάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, πριν από λίγες ημέρες αιτούντες άσυλο που κατοικούσαν στη Μόρια προκάλεσαν μια σειρά από πυρκαγιές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα, να καταστήσουν το μεγαλύτερο μέρος του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια αχρησιμοποίητο» , δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ.Νότης Μηταράκης σε ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ στη Λέσβο και συνέχισε αναλύοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Οι προτεραιότητες
«Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων. Προσωπικό, ανθρωπιστικές οργανώσεις, αιτούντες άσυλο και κάτοικοι της περιοχής. Αυτό το περιστατικό έρχεται σε μια εποχή που η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει τόσο το νησί όσο και την κοινότητα των μεταναστών.
Η δεύτερη προτεραιότητα ήταν να διασφαλιστεί ότι η διαθεσιμότητα τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών δεν θα διακοπεί. Και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι μετανάστες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον κεντρικό δρόμο, τα τρόφιμα, το νερό και η ιατρική υποστήριξη ήταν εκεί, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες των ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Horst Seehofer, ο οποίος μου τηλεφώνησε πολλές φορές για να ζητήσει οποιοδήποτε τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα μπορούσε να παρέχει υποστήριξη στην τρέχουσα κατάσταση. Επίσης, αρκετοί άλλοι Ευρωπαίοι Εταίροι έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, επισκέφθηκε το νησί για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών για την κατάσταση που επικρατεί.
Προτεραιότητά μας σήμερα είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές καταφύγιο, αρχικά για τις οικογένειες και τους ευάλωτους ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι μέσα στην ημέρα θα αρχίσουμε να δεχόμαστε ανθρώπους. Ήδη οι πρώτες οικογένειες έχουν εγκατασταθεί. Τα τρόφιμα λοιπόν, το νερό, οι ιατρικές προμήθειες και η ασφάλεια είναι η προτεραιότητα της ημέρας.
Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία ασύλου ως συνήθως, και αναμένουμε από όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας, να συμβάλουν σε ένα ζήτημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.
Σχετικά Νέα
Κ. Τασούλας για την 21η Απριλίου: Υποχρέωση όλων μας, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς και την εθνική μας ενότητα
Την υποχρέωση όλων μας, πολιτικής ηγεσίας αλλά και πολιτών, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε.
Α. Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: «Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων»
Τη βαθιά του «θλίψη στους απανταχού Χριστιανούς και όχι μόνο» για τον θάνατο του.
Ν. Κακλαμάνης για 21η Απριλίου: Η Δημοκρατία μας υπέστη μία μεγάλη πληγή η αιμορραγία της οποίας οδήγησε έως μία εθνική τραγωδία στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή το προ 58ετίας πραξικόπημα.
Ν. Δένδιας: Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη – Καθήκον και ευθύνη όλων μας να την περιφρουρήσουμε
«Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Καθήκον και ευθύνη όλων μας να την περιφρουρήσουμε, με.