Μικρά κέρδη στο χρηματιστήριο Αθηνών

Να ανατρέψει τον πτωτικό κύκλο επιχειρεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών και να παραμείνει στην περιοχή των 790 μονάδων, επιτρέποντας όμως σε αρκετούς τίτλους που υπεραπέδωσαν αυτήν την εβδομάδα να διορθώσουν και να δώσουν την απαιτούμενη ρευστότητα στους βραχυπρόθεσμους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,44% στις 785,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,20% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.855,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,10% στις 443,70 μονάδες.

Από τις 12 Φεβρουαρίου, όταν και πέρασε πάνω από τις 775 μονάδες, ο γενικός δείκτης κινείται μέσα σε ένα στενό εύρος 20 σχεδόν μονάδων, αφήνοντας χώρο στους βραχυπρόθεσμους να κάνουν τις κινήσεις τους, χωρίς να αφήνει τη ζώνη των 790 μονάδων να χαθεί στις διορθωτικές κινήσεις. Ωστόσο, κανένα “στρατόπεδο” δεν δείχνει να μπορεί να πάρει τα ηνία της αγοράς, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την έλλειψη καταλυτών που συντηρείται στο περιβάλλον.

Έτσι, η μεταβλητότητα είναι αυτή που ξεχώρισε αυτήν την εβδομάδα, με τη σημερινή λήξη των παραγώγων να “υπόσχεται” διατήρηση αυτής, τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι. Καύσιμα σε αυτή τη μεταβλητότητα έδωσε για ακόμη μία φορά ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος αν και άρχιζε τις συναλλαγές θετικά, στα μέσα των συνεδριάσεων έχανε το momentum του και προκαλούσε τους πωλητές να απεμπλακούν από έναν κλάδο ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλη αβεβαιότητα.

Και αυτό που επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος παραδοσιακά ηγείται της αλλαγής του επιπέδου της αγοράς, θα παραμείνει σε αχαρτογράφητα ύδατα για αρκετό διάστημα ακόμη και τουλάχιστον έως ότου υπάρξει μια καλύτερη εικόνα από τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που θα κληροδοτήσει η υγειονομική κρίση.

Εάν η αγορά δεν γνωρίζει, ή δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμη, τι άφησε πίσω της η κρίση των lockdown, δεν μπορεί να πάρει μεγάλες και μακροπρόθεσμες θέσεις, αναλώνοντας την όποια ρευστότητά της είτε σε πιο αμυντικές μετοχές, είτε σε εκείνες που έδειξαν αντοχές, είτε σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Έτσι, μέχρι να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε αυτό το μέτωπο θα δούμε επανάληψη του μοτίβου του δευτέρου και τρίτου τριμήνου του 2020, με τους βραχυπρόθεσμους να κρατούν τα ηνία της αγοράς.

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο έχει πάρει το ρόλο των στηρίξεων σήμερα στην αγορά, καθώς σημειώνει κέρδη 3,92%, με την Jumbo να ακολουθεί με άνοδο 1,15%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Titan, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Λάμδα, Πειραιώς και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, η Aegean σημειώνει απώλειες 2,05%, με την ΕΧΑΕ να είναι στο -1,40%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνική, ΟΛΠ και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα