Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη σε κλίμα επιφυλακτικότητας καθώς οι εμπορικές εντάσεις συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κλίμα.

Ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, Cui Tiankai, μιλώντας στο Fox News δήλωσε ότι “η πόρτα παραμένει ανοικτή” για την επανάληψη των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά, αν και δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κατάρρευση των συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι ο Λευκός Οίκος παραβίασε την προσωρινή συμφωνία που είχε ήδη επιτευχθεί. “Εάν εξετάσουμε τη διαδικασία των εμπορικών συνομιλιών το τελευταίο χρόνο, είναι ξεκάθαρο ότι είναι η αμερικανική πλευρά που, πολλές φορές, άλλαξε αιφνιδίως άποψη και παραβίασε την προσωρινή συμφωνία”, ανέφερε.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί και πάλι τις τελευταίες ημέρες αν και η απόφαση του Λευκού Οίκου να προσφέρει μια περίοδο 90 ημερών σε ορισμένες αμερικανικές επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον κινεζικό κολοσσό Huawei Technologies άφησε ένα περιθώριο ελπίδας ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο ταμπλό ο ιαπωνικός Nikkei σημειώνει μικρά κέρδη 0,1% στις 21.283,37 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κερδίζει 0,05%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί σε ποσοστό 0,6% και ο Shenzhen Composite χάνει 0,8%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας καταγράφει μικρά κέρδη 0,3%, ενώ οι δείκτες σε Ταιβάν και Ινδονησία χάνουν 0,1% και 0,3% αντίστοιχα. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημειώνει μικρά κέρδη 0,2%.

Σχετικά Νέα