Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει διάταγμα που απαγορεύει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από χώρες που θεωρούνται «ξένοι αντίπαλοι», σε μια κίνηση που προφανώς έχει στόχο την κινεζική Huawei Technologies.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα κηρύσσοντας έκτακτη εθνική οικονομική ανάγκη κάτι που δίνει στην κυβέρνηση την δυνατότητα να απαγορεύει τεχνολογίες και υπηρεσίες από «ξένους αντιπάλους» που εκτιμάται ότι δημιουργούν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Αν και δεν προσδιόρισε συγκεκριμένες χώρες ή οντότητες, η κίνηση αυτή ακολουθεί τις έντονες πιέσεις στην κινεζική Huawei τους τελευταίους μήνες από την αμερικανική κυβέρνηση. Η απαγόρευση αναμένεται να επηρεάσει επίσης την κινεζική ZTE Corp. η οποία χάνει πάνω από 3% στις σημερινές συναλλαγές.

Την προσοχή των επενδυτών συγκεντρώνουν ταυτόχρονα οι τελευταίες κινήσεις του Αμερικανού προέδρου στο εμπόριο, με τον κλίμα να βελτιώνεται μετά από δημοσιεύματα ότι ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να καθυστερήσει τους νέους δασμούς στα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά από την Ευρώπη για μια περίοδο έως και έξι μήνες.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει σύντομα στο Πεκίνο για να συνεχίσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα.

Στο ταμπλό ο ιαπωνικός Nikkei σημειώνει πτώση 0,7% στις 21.046,06 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει μικρά κέρδη 0,1%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite κερδίζει 0,4%, ενώ και ο Shenzhen Composite ενισχύεται σε ποσοστό 0,4%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας χάνει 1,3%, ενώ οι δείκτες σε Ταιβάν και Σιγκαπούρη υποχωρούν 0,8% και 0,1% αντίστοιχα. Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύεται σε ποσοστό 0,5%.

Σχετικά Νέα