Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Μικτά πρόσημα επικρατούν στα χρηματιστήρια της περιφέρειας Ασίας Ειρήνικού, με φόντο – αργότερα μέσα στην εβδομάδα – τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ αντίστοιχα, ενώ την ίδια ώρα η αντιπαράθεση Ουάσινγκτον – Τεχεράνης πιέζει ανοδικά τις διεθνείς τιμές του αργού.

Η συνάντηση των αρχηγών κρατών των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη θα γίνει στο πλαίσιο της συνόδου των ηγετών των χωρών – μελών του G-20, στην Ιαπωνία, σε μια προσπάθεια ρύθμισης της διμερούς αντιπαράθεσης για το ζήτημα του εμπορίου.

“Πραγματικά δεν μπορώ να θυμηθώ πιο σημαντικό G-20, ίσως με την εξαίρεση εκείνων που έλαβαν χώρα την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης”, σημειώνει ο Stefan Hofer, γενικός διευθυντής και επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της LGT Bank Asia στο αμερικανικό δίκτυο CNBC τη Δευτέρα.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, εξάλλου, μετά την κατάρριψη αμερικανικού drone από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, με την Ουάσινγκτον να φθάνει, όπως φάνηκε, ένα βήμα από την πραγματοποίηση πληγμάτων εναντίον του Ιράν, αφήνουν επίσης το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο δίκτυο NBC, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου με το Ιράν “χωρίς προαπαιτούμενα” και ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με την Τεχεράνη, απειλώντας ωστόσο έμμεσα ότι, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το αποτέλεσμα θα ήταν η εξάλειψη της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ανέφερε το Σάββατο ότι σήμερα θα ανακοινωθούν σημαντικότατες νέες κυρώσεις κατά του Ιράν από πλευράς ΗΠΑ.

“Πιστεύω ότι οι πιθανότητες σύγκρουσης είναι τουλάχιστον 50%. Σύγκρουσης, όχι γενικευμένου πολέμου, αλλά ικανής να διαταράξει τη ροή του πετρελαίου”, ανέφερε ο Fereidun Fesharaki, πρόεδρος της Facts Global Energy.

“Πρέπει να θυμόμαστε ότι το Ιράν είναι μία τοπική ηγεμονική δύναμη. Θα απαντήσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε οποιοδήποτε πλήγμα και πιστεύω ότι οι πιθανότητες τα επίπεδα της έντασης να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο είναι πολύ – πολύ υψηλές”, πρόσθεσε.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας Philip Lowe ανέφερε τη Δευτέρα ότι δεν είναι ταμπού να αμφισβητεί κανείς την αποτελεσματικότητα της νομισματικής χαλάρωσης ως μέσου για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, μολονότι και η ίδια η αυστραλιανή κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε πορεία μείωσης επιτοκίων.

Στα πρακτικά της συνεδρίασής της την Πέμπτη, η τράπεζα αναφέρει ότι μια περαιτέρω μείωση επιτοκίων είναι πιθανότερη μιας διατήρησής τους στα ίδια επίπεδα, μετά από μια απόφαση για μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, από το 1,5% στο 1,25%.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 0,16%, ο νοτιοκορεατικός KOSPI έμεινε σχεδόν αμετάβλητος, με οριακή άνοδο 0,03%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει μικρή άνοδο 0,08%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai σημειώνει άνοδο 0,12%, ενώ ο Shenzen σημειώνει πτώση 0,20%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με πτώση 0,23%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,22%.

Σχετικά Νέα