Μικρή η “ζημιά” του profit taking στο Χρηματιστήριο

Στην ευρύτερη ζώνη των 920 μονάδων παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κατάφερε να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις διορθωτικές κινήσεις που εκδηλώθηκαν σήμερα και μετά από ένα σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων, με μεγάλο μέρος της ρευστότητας να διοχετεύεται σε επιλεγμένους τίτλους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,23% στις 917,64 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 921,23 μονάδων (+0,16%) και 914,04 μονάδων (-0,62%). Ο τζίρος ανήλθε στα 47,71 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,54 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 400,39 χιλ. τεμάχια.

Μικρή η "ζημιά" του profit taking στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,38% στις 2.233,43 μονάδες, ενώ στο +0,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.387,83 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,99% στις 661,01 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 3,11% και ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,45%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 5,62% στο πενθήμερο.

Σπορ και θέαμα

Εντυπωσιακή ήταν η εβδομάδα που πέρασε καθώς οι αργίες της Wall Street ή η αδυναμία των Ευρωπαϊκών δεικτών ουδόλως επηρέασαν την ελληνική αγορά, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Με έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και διάχυση της ανόδου σε ευρύτερα κλαδικά τμήματα του ταμπλό ο Γενικός δείκτης κατέκτησε υψηλά επτά μηνών κόντρα στην ροή της τάσης των ξένων αγορών ανεβάζοντας σταδιακά τζίρο το οποίο ήταν ένα τεχνικό ζητούμενο.

Η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών υποστήριξε την άνοδο και την απορρόφηση κάποιων γρήγορων κερδών βελτιώνοντας την επενδυτική ψυχολογία πέντε εβδομάδες πριν το τέλος της χρονιάς. Ο Δεκέμβριος δεν θα είναι διαδικαστικός μήνας, περιέχει νέα που μπορεί να αλλάξουν την εικόνα και προς τις δύο κατευθύνσεις ωστόσο η αγορά δείχνει αντανακλαστικά που βασίζονται σε ποιοτικά δεδομένα και δεν αφορούν τεχνικής φύσεως κινήσεις ή αντιδράσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έδειξε αυτή την εβδομάδα πιο έντονα διάθεση θετικής αυτονόμησης, η οποία ήταν συνδεδεμένη με τις εταιρικές ανακοινώσεις των επιδόσεων του γ’ τριμήνου. Το θέαμα ήρθε από την εταιρική κερδοφορία όπου… έχει χαθεί στην κυριολεξία η μπάλα. Στις 42 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα 9μήνου η αύξηση του κύκλου εργασιών είναι 69% (52,6 δισ. ευρώ) τα λειτουργικά κέρδη 7,1 δισ. ευρώ (+51,9%) και η καθαρή κερδοφορία 6,5 δισ. ευρώ (+340%).

Το 90% των εταιριών είναι κερδοφόρες με επιδόσεις που είναι σαφώς φορτισμένες θετικά από την υπεραπόδοση του κλάδου ενέργειας αλλά και την εξαιρετική χρονιά του τουρισμού. Οι εισηγμένες θα σπάσουν όπως φαίνεται φέτος το ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας του 2007 (7,9 δισ. ευρώ) γιατί εκτός από την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφεται στους οικονομικούς δείκτες, ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής δίνει περισσότερα κίνητρα εμφάνισης των πραγματικών εταιρικών επιδόσεων σε αντίθεση με το παρελθόν το οποίο με την σειρά του μεταφράζεται σε περισσότερα φορολογικά έσοδα και μεγαλύτερους βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, η δεύτερη απόπειρα διαφυγής από τις 900 μονάδες ήταν πετυχημένη με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει με πολύ ικανοποιητικά στοιχεία συναλλαγών τη ζώνη των 920 μονάδων. Τα υψηλά 7 μηνών δεν πτόησαν τους αγοραστές, που κινήθηκαν μεν συντηρητικά στην συνεδρίαση της Παρασκευής διατηρώντας ωστόσο την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά. Οι ταλαντωτές εμφανίζουν σημάδια ανοδικής κόπωσης ωστόσο η στάση της αγοράς είναι μάλλον αναμενόμενη αφού υπάρχει και ένα προηγούμενο 6 ανοδικών συν μία πτωτικής εβδομάδας από τα μέσα Οκτωβρίου.

O ΜACD επανήλθε σε αγοραστική θέση και το ξέφωτο που έχει μπροστά του ο Γενικός Δείκτης είναι ικανό να τον οδηγήσει στην επόμενη αντίσταση των 950 μονάδων έχοντας πλέον όλες τις τεχνικές ενδείξεις στραμμένες ανοδικά. Το σενάριο συνέχισης της ανόδου έχει προτεραιότητα για την ερχόμενη εβδομάδα με επόμενο σημείο αντίστασης τα υψηλά του φετινού Απριλίου και τις 950 μονάδες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια, επηρέασαν την τελική εικόνα της αγοράς, αφού ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, Βιοχάλκο και Quest σημείωσαν κέρδη 2,68% και 2,14% αντίστοιχα, με τις ΕΛΧΑ, ΔΕΗ και Μυτιληναίο να κλείνουν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΟΛΠ και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Σαράντης.

 

 

ΠΗΓΗ:Capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα