Μικρές οι μεταβολές στις ευρωαγορές

Μικρές μεταβολές σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την εξέλιξη της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ-Κίνας στην οποία πλέον εμπλέκονται και οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί των δύο χωρών.

Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να δώσει περιθώριο 90 ημερών σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας για να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον κινεζικό κολοσσό Huawei μετά την ένταξη του στη μαύρη εμπορική λίστα εξαιτίας απειλών στην εθνική ασφάλεια.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου είχε υποχρεώσει τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, η Advanced Micro Devices και η Western Digital να ανακοινώσουν ότι «παγώνουν» τις σχέσεις τους με την κινεζική εταιρεία.

Από την πλευρά της η Huawei Technologies Co. χαρακτήρισε τις αποφάσεις αυτές των ΗΠΑ «εκφοβισμό» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντισταθούν στην αμερικανική πίεση σε μια προσπάθεια να διασώσει μία από τις πιο επικερδείς αγορές της.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει μικρές απώλειες 0,1% στις 379,23 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,1% στις 12.134,02 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει οριακές μεταβολές στις 5.382,58 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 0,45% στις 7.361,87 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει οριακές μεταβολές.

Ο αποκλεισμό της Huawei από την αμερικανική αγορά ακολουθεί την κατάρρευση των εμπορικών συνομιλιών μετά την αύξηση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα και την απάντηση της Κίνας με αντίποινα στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

Ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, Cui Tiankai, μιλώντας πάντως στο Fox News δήλωσε ότι «η πόρτα παραμένει ανοικτή» για την επανάληψη των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά, αν και δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κατάρρευση των συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι ο Λευκός Οίκος παραβίασε την προσωρινή συμφωνία που είχε ήδη επιτευχθεί. «Εάν εξετάσουμε τη διαδικασία των εμπορικών συνομιλιών το τελευταίο χρόνο, είναι ξεκάθαρο ότι είναι η αμερικανική πλευρά που, πολλές φορές, άλλαξε αιφνιδίως άποψη και παραβίασε την προσωρινή συμφωνία», ανέφερε.

Σχετικά Νέα