Μικρές απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια πτωτικά στη ζώνη των 860 μονάδων αρχίζει την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον εισέρχεται στην καρδιά της θερινής περιόδου, κατά την οποία παραδοσιακά οι συναλλαγές λαμβάνουν περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,38% στις 861,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,48% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.059,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,98% στις 517,11 μονάδες.

Ελέγχει τη διόρθωσή του το Χρηματιστήριο
Εκτός της υποτονικότητας των συναλλαγών τις επόμενες τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, το ΧΑ έχει μπροστά του και τα αποτελέσματα του α’ 6μηνου των εισηγμένων, και ενδεχομένως να λάβει κάποιο τόνο, έστω και επιλεκτικό σε ορισμένους τίτλους. Βέβαια, η εικόνα δεν θα διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα από την ούτως ή άλλως υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η πρώτη εβδομάδα των αποτελεσμάτων περιλαμβάνει ανακοινώσεις από σημαντικές εισηγμένες, όπως η ΕΧΑΕ, ο Μυτιληναίος, ο Τιτάν, αλλά και από Alpha Trust Ανδρομέδα και Μοτοδυναμική.

Αυτό που μένει να δούμε, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance είναι εάν τα αποτελέσματα 6μήνου είναι ικανά να τονώσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον των επενδυτών. Τα πρώτα δείγματα είναι σαφώς καλύτερα και όπως όλα δείχνουν τα επόμενα τρίμηνα θα πάνε ακόμα καλύτερα για να μπορούν να δικαιολογούν και τις νέες αποτιμήσεις. Η πτώση του φόρου είναι ένα ακόμα θετικό δεδομένο για τα αποτελέσματα ενώ από την άλλη ο τουρισμός φαίνεται να είναι εντός στόχου για το φετινό καλοκαίρι.

Τεχνική εικόνα
Έχει επισημανθεί πολλάκις ότι ο Γενικός Δείκτης χρειάζεται να κατοχυρώσει τα επίπεδα των 885 μονάδων για να αλλάξει την αρνητική βραχυπρόθεσμη εικόνα του. Ο στόχος αυτός φαίνεται προς ώρας μακρινός, με τους περισσότερους εγχώριους αναλυτές να θεωρούν ότι το βασικό είναι να κλείσει ο μήνας χωρίς να απειληθούν οι 850 μονάδες.

Στον FTSE 25, οι 2.000 μονάδες δοκιμάστηκαν δίνοντας αντίδραση με το πιο σημαντικό δεδομένο τη διακράτηση των 2.046 μονάδων σε κλείσιμο εβδομάδας. Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει αναμέτρηση με το επίπεδο των 2.140 – 2.150 μονάδων που είναι και κύρια αντίσταση αλλά και νέα είσοδος σε κλείσιμο ημέρας (2.143 μον). Οι 2.046 – 2.058 μονάδες είναι σημαντική στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει τις 2.008 μονάδες.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Jumbo, Alpha Bank, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Motor Oil.

Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει κέρδη 1,22%, με τις Λάμδα, ΟΠΑΠ, Aegean, Μυτιληναίο, Σαράντη, Titan, Εθνική και ΟΤΕ να κινούνται ήπια ανοδικά. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΧΑΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα