Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των ανακοινώσεων της αμερικανικής Federal Reserve στα μέσα της εβδομάδας για την πορεία της οικονομίας και των επιτοκίων.

Η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα ξεκινήσει αύριο και θα ολοκληρωθεί με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Οι επενδυτές περιμένουν η Federal Reserve να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, μειώνοντας ταυτόχρονα τις προβλέψεις της για τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων το 2019, επιβραδύνοντας έτσι τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης European Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 382,11 μονάδες, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,25% στις 11.657,06 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε μικρά κέρδη 0,1% στις 5.412,83 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1% στις 7.299,19 μονάδες. Ο βρετανικός δείκτης συμπλήρωσε έξι διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις καθώς η υποχώρηση της λίρας στη σκιά του Brexit συνεχίζει να δίνει ώθηση στις μετοχές.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,9%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,7%.

Στο ταμπλό ξεχώρισαν οι μετοχές των Deutsche Bank και Commerzbank οι οποίες σημείωσαν ράλι μετά την ανακοίνωση των γερμανικών τραπεζών μέσα στο σαββατοκύριακο ότι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους. Οι μετοχές των δύο τραπεζών σημείωσαν άλμα 4,6% και 6,8% αντίστοιχα.

Στο αντίποδα ο τίτλος της γαλλικής EDF σημείωσε πτώση 1% μετά την ανακοίνωση της HSBC ότι υποβάθμισε τη σύσταση της για τη μετοχή σε «hold» από «buy».

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή έδειξαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ αυξήθηκε στα 11,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο από 10,1 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Με την Κίνα, η Ε.Ε. κατέγραψε έλλειμμα 21,4 δισ. ευρώ από 20,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2018.

Σχετικά Νέα