Μικρά κέρδη για τον χρυσό με το βλέμμα στην Fed

Επιφυλακτική άνοδο για δεύτερη ημέρα σημείωσε η τιμή του χρυσού, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα μηνύματα ενόψει της συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Αυγούστου του χρυσού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στα 1.981,5 δολάρια η ουγγιά, με ήπια κέρδη 0,4% ή 7,2 δολαρίων.

Όπως σημειώνει ο Έντουαρντ Μόγια της OANDA, “οι τιμές του χρυσού έχουν μικρές διακυμάνσεις καθώς οι επενδυτές αναμένουν να δουν τι θα συμβεί με το ράλι των μετοχών και το αν η υποχώρηση του πληθωρισμού θα επιτρέψει στην Fed να αφήσει στην άκρη μία αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η ζήτηση για επενδυτικά καταφύγια έχει υποχωρήσει κάπως και οι traders περιμένουν να δουν αν ο επόμενος κίνδυνος για τις αγορές θα πυροδοτήσει μία διάθεση αποφυγής κινδύνου”.

Χτες, Δευτέρα, το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε ελαφρώς στον απόηχο των αδύναμων στοιχείων για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ, τα οποία περιόρισαν τις προσδοκίες για ακόμα μία αύξηση επιτοκίων από την Fed στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Ενδεικτικό είναι ότι τα σχετικά futures για τα επιτόκια της ομοσπονδιακής τράπεζας δίνουν πλέον πιθανότης μόνο 20% για μία νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης (0,25%) από το σχεδόν 67% της περασμένης εβδομάδες. Ωστόσο, το ποσοστό ανεβαίνει στο 60% για τη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Thu Lan Nguyen της Commerzbank, όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την κατεύθυνση που θα επιλέξει η Fed στη συνεδρίαση του διημέρου 13-14 Ιουνίου, θα έχουμε και μία πιο σαφή ένδειξη για τον τόνο στην αγορά πολύτιμων μετάλλων.

Μικρά κέρδη σημείωσε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Ιουλίου να προσθέτει 4 cents ή σχεδόν 0,2% και να κλείνει στα 23,67 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός του ίδιο μήνα έκλεισε με οριακές μεταβολές στα 3,77 δολ. η λίβρα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Ιουλίου ενισχύθηκε 0,2% στα 1.038,70 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου σημείωσε μικρά κέρδη 0,1% στα 1.411,80 δολ. ανά ουγγιά.