Μια στρατιά ρομπότ είναι ο άσος στο μανίκι της Κίνας

Ο μυστικός άσος της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο είναι ένας στρατός ρομπότ που χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια. Υποστηριζόμενος από τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει επανάσταση στη βιομηχανική παραγωγή.

Τα εργοστάσια στην Κίνα αυτοματοποιούνται με αστραπιαίο ρυθμό. Μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι επιβλέπουν στόλους ρομπότ, μειώνοντας το κόστος παραγωγής ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την ποιότητα.

Ως αποτέλεσμα, τα κινεζικά εργοστάσια μπορούν να διατηρούν τις τιμές πολλών εξαγωγών τους χαμηλές, αποκτώντας πλεονέκτημα στον εμπορικό πόλεμο και ενάντια στους υψηλούς δασμούς του προέδρου Τραμπ. Υπενθυμίζεται από τους New York Times ότι η Κίνα αντιμετωπίζει νέους εμπορικούς φραγμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναδυόμενες χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Τουρκία και η Ταϊλάνδη.

Η αυτοματοποίηση στα κινεζικά εργοστάσια έχει ξεπεράσει αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής, η Κίνα έχει περισσότερα ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους στη βιομηχανία από οποιαδήποτε άλλη χώρα, εκτός από τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη.

Η προσπάθεια αυτοματοποίησης καθοδηγείται από κυβερνητικές εντολές και υποστηρίζεται από τεράστιες επενδύσεις. Καθώς τα ρομπότ αντικαθιστούν εργαζομένους, η αυτοματοποίηση δίνει στην Κίνα τη δυνατότητα να συνεχίσει να κυριαρχεί στη μαζική παραγωγή, ακόμα κι αν ο πληθυσμός της γερνά και οι νέοι αποφεύγουν τα βιομηχανικά επαγγέλματα.

Ο Χε Λιανγκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Yunmu Intelligent Manufacturing -μιας από τις κορυφαίες κινεζικές εταιρείες παραγωγής ανθρωποειδών ρομπότ- δήλωσε ότι στόχος είναι να μετατραπούν τα ρομπότ σε ένα νέο βιομηχανικό τομέα. «Η προσδοκία για τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι να δημιουργήσουν μια νέα βιομηχανία, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», είπε. «Από αυτή την άποψη, πρόκειται για εθνική στρατηγική».

Τα ρομπότ αντικαθιστούν εργαζομένους όχι μόνο στα εργοστάσια αυτοκινήτων, αλλά και στα χιλιάδες μικρά εργαστήρια της Κίνας. Το συνεργείο του Έλον Λι στην Κουανγκτσόου απασχολεί 11 εργάτες που κόβουν και συγκολλούν μέταλλα για την κατασκευή φούρνων και εξοπλισμού BBQ. Ο ίδιος σκοπεύει να επενδύσει $40.000 σε έναν ρομποτικό βραχίονα με κάμερα, που μέσω τεχνητής νοημοσύνης θα παρακολουθεί πώς συγκολλά ένας εργαζόμενος και θα αναπαράγει την κίνηση με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.

Μόλις τέσσερα χρόνια πριν, το ίδιο σύστημα κόστιζε σχεδόν $140.000 από ξένες εταιρείες. «Παλαιότερα δεν θα τολμούσα να επενδύσω στην αυτοματοποίηση», λέει ο κ. Λι. «Ένας άνθρωπος μπορεί να δουλέψει 8 ώρες, αλλά ένα μηχάνημα μπορεί 24».

Μεγαλύτερες εταιρείες επενδύουν ακόμη περισσότερο. Στο εργοστάσιο της Zeekr στην πόλη Νίνγκμπο, υπήρχαν 500 ρομπότ όταν άνοιξε πριν τέσσερα χρόνια. Τώρα υπάρχουν 820 και σχεδιάζονται ακόμα περισσότερα.

Η ραγδαία ανάπτυξη της αυτοματοποίησης καθοδηγείται από το Πεκίνο μέσω της πρωτοβουλίας “Made in China 2025”, που εστιάζει σε 10 στρατηγικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και η ρομποτική.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ ανακοίνωσε πως το σχέδιο για το 2025 περιλαμβάνει «εντατική ανάπτυξη» έξυπνων ρομπότ. Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης ανακοίνωσε επενδυτικό ταμείο $137 δισ. για ρομποτική, ΑΙ και άλλες προηγμένες τεχνολογίες.

 

Οι κινεζικές τράπεζες έχουν αυξήσει τη δανειοδότηση προς τη βιομηχανία κατά $1,9 τρισεκατομμύρια την τελευταία τετραετία -για την κατασκευή νέων εργοστασίων και τον εκσυγχρονισμό παλιών. Τα πανεπιστήμια της Κίνας παράγουν περίπου 350.000 μηχανολόγους μηχανικούς τον χρόνο, ενώ στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος αριθμός είναι μόλις 45.000.

Ο Τζόναθαν Χερστ, επικεφαλής ρομποτικής της αμερικανικής Agility Robotics, δηλώνει πως η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων είναι βασικό πρόβλημα. Όταν σπούδαζε στο Carnegie Mellon, ήταν ένας από τους δύο μηχανολόγους στο Ινστιτούτο Ρομποτικής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα