Μέτρα στήριξης: Η ρευστή διεθνής συνθήκη και η ανάγκη για «χρυσές εφεδρείες»

Υπάρχει στα αλήθεια κάποιος που ποντάρει ότι το κλίμα αποκλιμάκωσης στην τιμή του φυσικού αερίου θα διατηρηθεί επί μακρόν, κρατώντας χαμηλά το ενεργειακό κόστος; Σίγουρα όχι το οικονομικό επιτελείο το οποίο αντιλαμβάνεται ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός γίνει τώρα σχετικά με νέα μέτρα στήριξης, δεν θα έχει βαθιά και γερά θεμέλια. Η κατάσταση παραμένει ιδιαιτέρως ρευστή, με την αγορά ενέργειας να περιμένει ότι τους επόμενους μήνες (χειμωνιάτικους) η τιμή του αερίου θα πάρει ξανά την ανιούσα.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Προφανώς η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει δεσμεύσεις και υποσχέσεις επί νέων πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, που αν δεν τις υλοποιήσει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια και κριτική. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κρατάει πολύ χαμηλά το καλάθι των προσδοκιών για νέα μέτρα στήριξης, όπως για παράδειγμα είναι η συνέχιση του προγράμματος fuel pass, προτάσσοντας διαρκώς τα ελάχιστα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει στην παρούσα φάση το οικονομικό επιτελείο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά πάνε πρίμα στο εννεάμηνο, τα φοροέσοδα έχουν γεμίσει τα κρατικά ταμεία, ενώ και οι τουριστικές εισπράξεις είναι σχεδόν εφάμιλλες του 2019 , της χρονιάς ορόσημο για τον τουρισμό.

Το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να σπαταλήσει «χρυσές εφεδρείες» τη δεδομένη στιγμή, επιλέγοντας να τηρήσει στάση αναμονής έως ότου έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη διεθνή συνθήκη που θα διαμορφωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι οιωνοί πάντως δεν είναι καλοί, λαμβάνοντας υπόψη τη χθεσινή απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Μια απόφαση που μπορεί να προκαλέσει νέο σοκ στις παγκόσμιες αγορές, να ταρακουνήσει συθέμελα τη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα και προφανώς τα «απόνερά» της να φτάσουν μέχρι και την Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα ρευστότητας σε διεθνές επίπεδο και ανησυχίας για τις ενεργειακές τιμές ενόψει του χειμώνα που πλησιάζει, μιας και η Ευρώπη δεν έχει καταλήξει σε λύσεις αναχαίτισης της ακρίβειας, όπως για παράδειγμα η επιβολή πλαφόν, το οικονομικό επιτελείο δεν «ανοίγεται» και πάει προς τα πίσω τους σχεδιασμούς για νέα μέτρα στήριξης.

Η ΕΕ βάζει «κόφτη» στα μέτρα στήριξης – Ζητάει στοχευμένες επιδότησεις

Οταν και εφόσον οι εν λόγω σχεδιασμοί έρθουν και πάλι στο προσκήνιο, ο Χρήστος Σταϊκούρας και οι συνεργάτες του θα κληθούν να συνυπολογίσουν και τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει δώσει σαφείς «οδηγίες» προς την ελληνική κυβέρνηση. Ζητάει εφαρμογή στοχευμένων επιδοτήσεων και όχι οριζόντιων μέτρων στήριξης. Οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν διαρκώς, για την ακρίβεια προτάσσουν τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας και θέτουν «φραγμό» σε πολιτικές «υπερβολικών» παροχών. Το πράττουν με επιμονή σε μια χώρα με «βεβαρυμμένο» χρέος, όπως είναι η Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εξοκείλει από τον μονοπάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας. Και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει εξέλθει της μεταμνημονιακής εποπτείας, έχουν τον τρόπο, τα «όπλα» για να επιβάλλουν τα θέλω τους, περιορίζοντας το νέο πακέτο στήριξης σε άκρως στοχευμένες παρεμβάσεις.
Μην ξεχνάμε ότι η έγκριση χρηματοδοτήσεων και μεγάλων εκταμιεύσεων που αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στην τελευταία δόση ελάφρυνσης του χρέους, «περνούν» μέσα από τις Βρυξέλλες…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα